Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marita mötte Percy

Foto: Skogh Andreas

Norrköping2008-04-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går var Marita Ulvskog i Norrköping. Under ett par timmar samtalade socialdemokraternas partisekreterare med Percy Österström, framgångsrik företagare och vd i Österströms rederi AB. Jag var där. Österströms är ett familjeföretag som bedriver shipping. Med egna, inhyrda och delägda båtar skeppar de gods mellan hamnar i Europa, företrädesvis i Östersjön. Bolaget omsätter ungefär 1, 3 miljarder kronor. Ulvskog och Österström träffades på företagets smakfulla kontor som ligger invid det före detta hotel Storan i Norrköping. Marita Ulvskog är ute på en lärresa hos små och medelstora företagare. Och Percy Österström ställer gärna upp. Han är en driven entreprenör med ett stort samhällsintresse. I det egna företaget jagar han ständigt efter mer effektiva lösningar. Ett av Österströms stora strukturella problem är att fartygen i Östersjötrafiken tillbringar ungefär 40 procent av sin tid i hamn. Obefintlig konkurrens har cementerat ineffektiva rutiner för lastning och lossning i hamnarna. Percy Österström talar om hamnarnas "stuverimonopol" som ett påtagligt hinder. Med mer tid till sjöss kan fraktkostnaderna sänkas och shippingen bli mer lönsam för redarna och deras kunder. Österströmmarna sitter inte på sina bakar och klagar över sakernas tillstånd. Bolaget har gått in med egna, smarta system i hamnar och terminaler i Sverige, Polen och Storbritannien. "Shippingkulturen är dåligt utvecklad i Sverige", säger Percy Österström. Han skulle gärna se att det fanns mer utvecklade finansieringsmöjligheter för den svenska sjöfarten. I många andra länder är det till exempel vanligt att även privatpersoner kan köpa andelar i frakter och fartyg. Medan de är med och har chansen att tjäna en slant - ungefär som på aktier - kan de samtidigt följa "sitt" fartygs rörelser mellan hamnarna. "En sådan modell skulle skapa ett större folkligt intresse för sjöfarten", säger Österström. Han är mer eller mindre född ombord. Pappan hade en fraktbåt som Percy lärde sig köra på somrarna när han var pojk. 1981 bildade han och brodern Sigvard företaget Österströms rederi AB. De hade fått ett kontrakt med Södra Skogsägarna som fick dem att våga investera i egna fartyg. Och på den resan är det. Österströms arbetar nära ett antal stora och långsiktiga kunder.
Marita Ulvskog antecknar
och ställer frågor. Hon frågar Percy Österström om vad som skulle vara det "värsta" som politiken skulle kunna hitta på? Österström värjer sig lite för frågan; "jag tänker inte på det viset", säger han. Men efter lite lirkande och hummande varnar Percy för att "miljöhypen" kan leda till förhastade och ogenomtänkta beslut som kan ställa till det för näringen. "Vi arbetar med långa ledtider, det tar tid och kostar mycket pengar att investera i nästa generation av miljöanpassade fartyg och bränslen", säger han. "Vare sig miljön eller svensk sjöfart har något att vinna på att orealistiska miljöbeslut klubbas igenom." Socialdemokraterna har alltid haft lätt för umgänget med stora företag. Under flera decennier har s-partiet varit synonymt med staten. I nära samarbete med de stora svenska företagen har staten/socialdemokratin infört regler och lagar som underlättat för de stora elefanterna att växa, anställa och hantera vinster på ett smart sätt. Men relationerna mellan s och de mindre företagen har varit mer ansträngda. Driftiga och självägande familjeföretagare och entreprenörer som Percy Österström står för en helt annan genre av företagsamhet än den som representeras av tjänstemannastyrda storbolag. Marita Ulvskog vill nu lyssna in vad för slags politik som krävs för att knyta mer förtroliga band med entreprenörer och småföretagare. Och det gör hon helt rätt i.
Läs mer om