Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lugnets värk - Annies chans

Idag avgörs Christina Lugnets, generaldirektör på kritiserade Tillväxtverket, öde. Representationsskandalen är en politisk chans för hårt trängda Annie Lööf.

Tillväxtverkets kris är en chans för Annie Lööf.

Tillväxtverkets kris är en chans för Annie Lööf.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2012-08-06 06:04
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har minst sagt varit en tung tid för Annie Lööf på partiledarposten. Centern halkar i opinionen, Lööf själv har hånats för sina floskulösa utspel. När Dagens Nyheter avslöjade att Tillväxtverket lagt miljoner av skattepengar på kostsam lyxrepresentation - och sedan 2010 konsekvent brutit mot sina egna revisionsregler - såg det först än mörkare ut för näringsministern. Som med synnerligen dålig tajming råkat lova Tillväxtverket ytterligare 60 miljoner i en debattartikel som publicerades dagen efter DN:s avslöjande.

Sedan dess har Annie Lööf tagit sig upp på banan igen, och kallat till sig alla åtta generaldirektörer som sköter myndigheter på Näringsdepartementets uppdrag.

Imorgon väntar räfst och rättarting för de åtta, men redan idag träffar Lööf Christina Lugnet, den som är ytterst ansvarig för tillväxtverkets miljonrullning. Att generaldirektören får sparken är ingen vågad gissning, Annie Lööf har gradvis trappat upp kritiken. Till Svenska Dagbladet säger Lööf att hon ämnar ta i med "hårdhandskarna" mot de åtta i allmänhet och att Tillväxtverkets skyglappar mot de egna reglerna är "oacceptabelt".

Oavsett utgång av dagens möte är Tillväxtverkets syndafall är en möjlighet för Annie Lööf att svinga sig upp ur den avgrund av floskler och opinionsras som hon och Centern befinner sig i och istället visa handlingskraft opch statsmannaskap. "Affären" är en större nesa för regeringen.

Inför valet 2006 gick alliansen till storms mot de många statliga myndigheterna och den miljonrullning och "onödiga byråkrati" dessa innebar. Direkt efter valsegern påbörjades arbetet med att lägga ned Arbetslivsinstitutet, den myndighet som de borgerliga ansåg "politisk". Sen avstannade entusiasmen. En kommande utredning från Timbro visar att mellan 2007 och 2011 har ytterligare 46 myndigheter ombildats eller delvis avvecklats. 34 nya eller nygamla har tillkommit, däribland Tillväxtverket.

Nesligast av allt torde vara att de senaste åren fyllts av alliansutspel med krav på fler och nya myndigheter och kontrollorgan. Den egna politiken har nämligen visat sig i behov av överrockar. När till exempel apoteksreformen ledde till överetablering i centralorter och apoteksbrist i mer olönsam periferi lanserade Göran Hägglund "Myndigheten för apoteks- och vårdinfrastruktur" med uppgift att säkerställa medicintillgången för glesbygdens och ytterområdenas invånare.

Och när 2007 års avveckling av stopplagen för vård som drivs i vinstsyfte visade sig bli jordens fest för stora riskkapitalbolag samtidigt som pensionärer fått kissblöjorna vägda för profitens skull har svaret inte blivit en förändrad lagstiftning. Istället planeras en ny myndighet, "Inspektionen för vård och omsorg", som ska kontrollera att kvaliteten på den utlovade välfärden uppnås.

Så myndighetsivriga är dessutom borgerligheten att Moderaternas partisekreterare Kent Persson stolt föreslog en likadan myndighet som den senare, utan att veta att en dylik redan är på gång.

Läs mer om