Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

LO slår tillbaka

Avtalsrörelsen börjar varva upp. Först ut att sluta avtal var de industrianställda tjänstemännen. Under de kommande arton månaderna är fack och arbetsgivare överens om ett löneutrymme på lite drygt 2, 5 procent. Det anmärkningsvärda med detta avtal var att IF Metall inte var med.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Norrköping2010-03-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan lång tid tillbaka har det så kallade Industriavtalet mellan industrins arbetsgivare och samtliga fackföreningar lagt nivån för alla övriga avtalsområden. Nu har den fackliga fronten spräckts i industrin. En seger för arbetsgivarna? Nja; det är långt ifrån säkert.

I går slog LO tillbaka. Handelsfacket varslade om strejk på ett stort antal butiker och lager. Lite drygt 5000 medarbetare på bl a City Gross i Norrköping och IKEA i Linköping kommer att lägga ner arbetet på skärtorsdagen 1 april.

Varslet vet var det tar. Påsken är en av handelns allra viktigaste helger. För livsmedelshandlarna rentav den största. Enligt Handels ordförande Lars Anders Häggström är strejkvarslets främsta syfte att få igång reella förhandlingar med arbetsgivarna i Svensk Handel.


Dag Klackenberg är vd
för Svensk Handel. Han har tidigare sagt sig vara beredd att göra upp med Handels utan att invänta industriavtalet.

Centralorganisationen Svenskt Näringsliv försöker dock hålla Klackenberg i strama tyglar. Handels kräver runt 745 kronor mer i månaden för butiksanställda och drygt 600 kronor mer lagerarbetare. Ett avtal på den nivån tidigt i avtalsrörelsen skulle riskera att dra upp nivåerna i alla kvarstående förhandlingar.

Varslet från Handels ställs förvisso mot motparten i Svensk Handel. Till Ekot säger emellertid Lars Anders Häggström att han, om han hade kunnat, hellre hade velat rikta strejkhotet mot Svenskt Näringsliv.

Indirekt gör Häggström faktiskt just det. Svenskt Näringsliv ställs under hård press från flera av sina arbetsgivarförbund. Urban Bäckström är vd för Svenskt Näringsliv. Under den kommande veckan måste han välja på vilket sätt han vill vika ner sig från sin sturska och ideologiskt laddade position.

Troligast är att IF Metall först sluter ett avtal på ungefär de nivåer som tjänstemännen redan gjort. Senast den 31 mars - då nu rådande avtal går ut - lär vi också få se ett avtal på Handelns område.

I båda avtalen kommer att finnas överenskommelser som begränsar företagens möjligheter att runda Las - lagen om anställningsskydd - genom att använda bemanningsföretag.

Det kan också tänkas att Handels går före IF Metall. En sådan omvänd förhandlingsordning skulle spegla privatkonsumtionens allt viktigare betydelse för svensk ekonomi.

Häggströms varsel kommer hur som helst att bita rejält i årets avtalsrörelse.

Läs mer om