Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Levande teater kräver enighet

En kulturhuvudstad utan teater är omöjligt. Därför gäller det att Norrköping och regionen satsar pengar även i framtiden. De senaste besparingarna är delvis följden av bristande intresse att stödja Östgötateatern.

En kulturhuvudstad utan teater är omöjligt. Därför gäller det att Norrköping och regionen satsar pengar även i framtiden. De senaste besparingarna är delvis följden av bristande intresse att stödja Östgötateatern.

Foto: Titti Olovsson/arkivbild

Norrköping2008-07-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Östgötateatern har meddelat att man lägger ner Soppteatern. Det är små lunchföreställningar som erbjudit publiken i både Norrköping och Linköping sedan några år. Förra året gjordes 18 produktioner som spelades i 52 föreställningar på Café Gycklaren i Norrköping och i Teatercaféet i Linköping. Att teatern har stora ekonomiska problem är ingen nyhet. Ändrade momsregler och nya bestämmelser om pensionsavsättningar är ett par anledningar till den pressade situationen. Teatern har heller inte fått de anslag som ledningen hoppats på. Av anslagen på drygt 73 miljoner (förra året) så kom 24,6 miljoner från staten. Regionen stod för 50 miljoner, varav Östsam (landstinget) betalade 20 miljoner och kommunerna (Linköping/Norrköping) för 15 miljoner vardera. Norrköpings kommun var beredd att pytsa in ytterligare tre miljoner om Linköping gjorde detsamma. Det ville inte Linköping så det blev inga extra miljoner. Samarbetet inom den fjärde storstadsregionen gnisslar ibland. Anslagsdiskussionen lär fortsätta. I stället för att tala om minskade anslag som orsak till problemen så kan man naturligtvis också ange överskridna kostnadsbudgetar som orsaken. Teatern använder pengar som inte finns. Allt velande från myndigheterna med moms, pensioner och anslag kan med viss rätt tas fram som ursäkt. Nedläggningen av Soppteatern är måhända inget dråpslag mot teatern och kulturlivet i stan. Däremot bådar det inte alls gott inför de kommande åren när det ekonomiska läget för teatern ser ännu dystrare ut. Ledningen har flaggat för att det egna kapitalet snart är förbrukat. För ett vanligt företag innebär det konkurs. Norrköping har tankar om att utses till Europas kulturhuvudstad 2014. En livaktig och utvecklande teater är väl en av grundförutsättningarna för att överhuvudtaget kunna kalla sig kulturstad? Östgötateatern hade förra året drygt 100 000 åskådare. Det är ungefär lika många som IFK Norrköping, en annan kulturinstitution, har på ett år. Inga paralleller i övrigt.