Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låt inte jippot skymma sikten

Om tåg och båtar går som de ska så kommer jag att anlända till Almedalen i god tid för att kunna lyssna på Jimmie Åkesson SD som inleder raden av partiledartal på söndag kväll.

Här kommer Widar att hänga om kvällarna den kommande veckan.

Här kommer Widar att hänga om kvällarna den kommande veckan.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2012-06-30 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan rullar det på ända fram till nästa söndag förmiddag då kristdemokraternas Göran Hägglund avslutar årets politikervecka på Gotland. Min plan är att ge Folkbladets läsare en personlig rapport från alla partiledartal och från mycket annat smått och gott som händer under veckan.

Det gnälls och skälls en del på Almedalsveckan. Visst är det ett jippo. Visst finns det anledning att vara kritisk mot de delar av medierapporteringen som gör nyheter av jippot som sådant. Visst blir det ibland en inåtvänd och smått samhällsfrånvänd stämning i de kvarter runt Almedalen där journalisterna, lobbyisterna, uppmärksamhetssökarna och opinionsbildarna trängs med varandra. Visst lägger många myndigheter, företag och organisationer alldeles för mycket pengar på att synas och höras under veckan som kommer. Men allt detta är i mina ögon endast randanmärkningar i marginalen mot en i grunden enormt folkbildande, öppen och politiskt spännande tillställning.

Alla viktiga och stora frågor från det vanliga nyhetsflödet kommer att stötas och blötas vid ett otal seminarier och sammankomster. Mängder av experter och sakkunniga kommer att sitta i paneler och diskutera EU:s krispolitik, ungdomsarbetslösheten, elevernas kunskaper och resultat i skolan, den mänskliga och militära krisen i Syrien, fiskdöden i Östersjön, välfärdsföretagens vinster, hyresrättens framtid, socialförsäkringsutredningens färska delbetänkande, invandrings - och migrationsfrågor, vindkraft, kärnkraft och slutsatserna från det stora FN-mötet i Rio nyligen. För att nu bara nämna något av allt som pågår i Visby under den kommande veckan.

De politiska partiernas framträdanden, debatter och utspel står i centrum för min uppmärksamhet. Veckan i Visby kommer att ge goda möjligheter att skaffa sig större insikt och förståelse för hur partierna vill utveckla sin politik framöver. Enligt opinionsundersökningen som kom i fredags är läget mycket öppet. Alla åtta riksdagspartier kravlade sig över fyra procentsspärren.

S är största parti. Väljarnas tillfredsställelse över att S har fått ordning på sitt parti igen tycks för nu räcka till ungefär 34 procents stöd. Kan socialdemokraterna bli större? Hur ska det i så fall gå till? Jag ska bl a lyssna på S ekonomiska seminarium, ett samtal mellan Magdalena Andersson och Svenskt Näringslivs Stefan Fölster och Stefan Löfvens tal nästa lördag för att skaffa mig mer kunskap i ämnet.

Och alliansen; hur mår den? Utöver de slutsatser som går att dra fram ut partiledarnas tal på kvällarna har jag förmånen att vara samtalsledare när de fyra partisekreterarna i alliansen, ungdomsförbundsordföringarna och alliansföreträdare från Göteborg berättar om sina framtidsplaner.

Svensk inrikespolitik är mer spännande än på mycket länge. Det är därför en förmån att kunna ha närkontakt med politiken under några intensiva dagar. Låt inte jippot som sådant skymma sikten. Det här är Sveriges mest dynamiska politiska vecka. Vilket jag hoppas kunna förmedla till Folkbladets läsare de kommande dagarna.