Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvarteret Framtiden - vart tog du vägen?

När IT-tekniken började sitt segertåg över världen berättade man för oss att man skulle kunna bo var som helst och ändå, via datorn, nå hela världen. Det målades upp idyller om hur man kunde bo långt ute på landet och ändå jobba och kommunicera med hela jordklotet ifrån sin egen vardagsrumssoffa. Kontorshus skulle nog inte behövas längre.

Norrköping2008-12-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men man behöver ju inte vara särskilt smart för att inse att detta inte gällde folk med serviceyrken, i alla fall inte inom vård och omsorg. Det är svårt att operera gallsten, tvätta golv och snyta barn via datorn. Men hur blev det då? Jo, vi pendlar som aldrig förr, åtminstone en del av oss, men det är skillnad på pendling och pendlig. Män pendlar mer och längre än kvinnor. Kvinnor med småbarn försöker hålla sig på anständigt avstånd till dagis och skola. Det kan ju hända nånting så att man behöver vara till hands. Men pendlingen är i mångt och mycket en klassfråga. De välutbildade får ofta resa på arbetstid medan lågutbildade får resa på sin egen tid. De nya reglerna för A-kassan säger att man skall vara beredd att pendla två timmar per dag i vardera riktningen, och det blir sammantaget en arbetsdag på 12 timmar! Sådana arbetstider gör det fullständigt omöjligt att klara ett arbete om man har barn på dagis eller i låg- och mellanstadiet och saknar s k hushållsnära tjänst, t ex i form av mormor eller kanske en “liten polska“. Vilka färdsätt använder vi då när vi ska till och från jobbet? Ja, 30 procent av arbetsresorna sker per cykel, antagligen de kortaste resorna. Män åker bil mer än kvinnorna, som oftare använder kollektivtrafiken. Män är mer negativa till kollektivtrafik än kvinnor, i varje fall de som är i körkortsåldern och inte alltför gamla, vilket kan vara lite förvånande, då det ofta är män som planerar kollektivtrafiken. Sorgligt också nu när klimatfrågorna blir allt mer påträngande. Trafiken är en stor bov i det dramat. Men det finns en paradox i vårt nya levnadssätt. Aldrig förr har det funnits så många tidningar och program på temat hem och heminredning. Aldrig har det sagts och skrivits så mycket om piffiga maträtter och tjusiga bjudningar. Var och varannan kväll ger TV program som ska inspirera oss till mysiga hemmakvällar, till att odla en vacker trädgård och renovera sommartorp. Hembygdsromantiken blommar, vi återvänder gärna till vår hembygd och vill att den ska se likadan som den alltid har gjort. Varje liten by med självaktning har hemvändardagar. Hembygdsgårdar växer upp som svampar ur jorden, lika fort som Folkets Hus rivs eller säljs ut. Vem har sagt att människor vill ha det så här? Vad hände med Kvarteret Framtiden? Inte var det ett tjusigt pendlarliv vi drömde om.
Läs mer om