Det stämmer inte riktigt. Sant är däremot att ett antal storstadsregioner - och somliga glesbygdsregioner - får mycket pengar för att förnya och förbättra sina lokala trafikmiljöer. Det är också sant att Folkpartiets partiledare Jan Björklund talade om att binda samman Sverige och Danmark med ytterligare en bro - eller kanske en tunnel - mellan Helsingborg och Helsingör. Arbetet med att binda samman Sverige skjuts däremot på framtiden. Höghastighetstågen - bl a Ostlänken - för stanna kvar i utredningsdimman ännu några år.
Stora trafiksatsningar av det slag som lanserades i går beskrivs ofta som nationella intressen. Det är sant i så motto att hela nationen är med och betalar. En nation består emellertid av ett stort antal orter. Vartenda kommunalråd och de flesta riksdagsledamöter lobbar hårt för att nationens intresse bäst tillfredsställs genom statliga byggnationer just på deras ort. Inget fel i det. All politik är i grunden lokal. Så ligger det till.
Regeringens infrastruktursatsning visar tydligt att vissa politiker har varit mer framgångsrika än andra när det gäller att tala för sin hembygds politiska trafik. Fyrtiotre ledamöter sitter i riksdagens trafikutskott. Tio är från Västra Götaland, sex kommer från Stockholm och tre från Skåne. Ingen av de fyrtiotre kommer från Östergötland. Trafikutskottets sammansättning speglar mycket väl var i landet som regeringen väljer att hårdsatsa.
Många av regeringens prioriteringar är lovvärda i sak; inget snack om den saken.
Samma lovvärdhetsomdömen gäller dock för mycket av det som regeringen prioriterat bort. Ta Södra Stambanan som exempel. Denna hårt slitna och överbelastade järnväg som plågat östgötar och smålänningar så hårt inte minst denna vinter, får knappt en skärv av regeringen. Ta trafikanslagen till länen som ett annat exempel. Regeringen räknar upp anslaget till Östergötland med lite drygt tolv procent. Det är näst lägst uppräkning i landet. Östergötland kompenseras inte ens fullt ut för kostnadsökningarna sedan förra länsplanen. I Västra Götaland räknas anslaget upp med mer än 50 procent. Så också i Värmland. Jan Ewert Rådhström är en av tre värmlänningar i trafikutskottet. Han är dessutom ledamot i Vägverkets styrelse. Självklart har Rådhströms position och de tio västgötarna i trafikutskottet haft betydelse för hur anslag och nybyggen fördelas. Östergötlands politiker måste kort sagt hävda sig bättre i konkurrensen när staten beslutar om sina nationella intressen. Östgötarna tycks inte ens ha förmågan att bli förbannade när saker och ting går dem emot. Acko Ankarberg-Johansson är kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping. Hon sparde inte på krutet när hon kommenterade regeringens vänta-och-se attityd till satsningar på höghastighetståg.
n n En riktigt stor besvikelse. Man har inte politiskt mod att sätta igång med ett viktigt samhällsbyggnadsprojekt, sa Ankarberg-Johansson till Radio Jönköping i går. Så ska det låta.