Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturhuvudstaden - en boll för mycket?

Norrköping är en kommun som satsar stenhårt på framtiden.  Det finns stora planer på ny järnväg (Ostlänken med resecentrum), spårväg till Navestad, ny utomhusarena för elitfotboll, idrottshall, utbyggd hamn, nya vägar...optimismen frodas.  Det senaste är ambitionen att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Foto: Svensson Robert

Norrköping2008-08-07 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Många höjer på ögonbrynen - det var väl ändå att ta i? Däribland finns den borgerliga oppositionen, möjligen med undantag av kristdemokraterna som inte sagt något bestämt ännu. Den som är emot är bakåtsträvare, det har Marcus Birro sagt. Till den gruppen hör Norrköping Tidningar. Åtminstone dess kulturredaktion. Vad det innebär att vara kulturhuvudstad är inte så gott att veta. Det finns en styrgrupp med politiker och tjänstemän som sitter och funderar på vad som ska stå i Norrköpings eventuella ansökan till EU. Något tema som är inriktat på Europa måste det vara. Meningen är att det ska stärka EU-känslan och EU-samarbetet. Alldeles säkert är det inte att Norrköping ens söker. Göteborg och Kalmar har backat ur. Lund, Uppsala, Gävle och Umeå är fortfarande med och slåss om äran. Det är rätt av kommunens styrande att pröva alla möjligheter att utveckla Norrköping och göra staden mer attraktiv för såväl européer och svenskar som de egna invånarna. Det är kanske för tidigt att ge upp, men nog finns det skäl för betänkligheter när det gäller detta med kulturhuvudstaden. Den politiska oenigheten är ett av problemen. Det kan mycket väl hända att det blir borgerlig majoritet i Norrköping 2010, det betyder att motståndarna till projektet ska genomföra det. Vill de, kan de? Vi är stolta över våra stora institutioner som teatern och symfoniorkestern, våra museer, vårt vackra industrilandskap under ständig omvandling och utveckling. Men allt detta kräver också stora, årliga tillskott från främst skattebetalarna i Norrköping. Är det vettigt att satsa stora pengar på ett enda år? För kommunens del handlar det troligen om närmare 100 miljoner kronor. Visserligen hoppas man på att satsningen ska ge återbäring i form av kommande turistströmmar. Men det kräver i sin tur nya framtida stora årliga insatser för att locka hit fler besökare. Totalkostnaden beräknas till runt 300 miljoner kronor för projektet. Vem som ska betala är långt ifrån klart. Staten betalade 150 miljoner när Stockholm var kulturhuvudstad (någon som minns det?). Norrköping hoppas på 100 miljoner från regeringen, något löfte finns inte. 30 miljoner tros regionen bidra med, huvudsakligen då landstingspengar via Östsam. Näringslivet förväntas bidra med 100 miljoner. Vad Lundbergs och Holmen säger om saken är inte känt. Återstoden, 75 miljoner, får alltså kommunen stå för. Frågan är om inte kommunen har lite väl många bollar i luften just nu. Vi kanske skulle sätta några i mål först - därmed inget ont sagt om IFK och nya Idrottsparken.