Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritikerna hade rätt

Euron är inne på sitt elfte år. För sju år sedan röstade en stor majoritet av svenskarna nej till euron. Det är bara att bita i det sura äpplet. Euro-motståndarna hade rätt.

Foto: Michael Probst

Norrköping2010-05-14 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De hade kanske inte rätt i allt. I nejlägret fanns såväl nationalistiska som väl marknadsliberala företrädare och argument. Sådana och andra snarlika invändningar mot euron imponerade inte på mig då 2003. Dessa inslag i nej-kampanjen har dessutom försvagats ytterligare under åren som gått. Finanskrisen 2008 visade övertydligt på marknadsliberalismens begränsningar. Samtidigt har globaliseringens utvecklingskrafter och nationsgränsnonchalans visat på nationalismens hopplösa svagheter.

Kritikerna hade däremot rätt i att en gemensam valuta kräver mer av gemensam ekonomisk politik för att fungera. De som delar valuta måste också dela budget, utgiftstak, skatter och investeringsplaner. Med euron får vi en superstat; ett Europas Förenta Stater, agiterade motståndarna i kampanjen 2003.

n n Den grekiska kraschen har blottlagt två saker:

1) Det finns ingen samordnande superstat i eurozonen. Varje land gör som de själva vill. Regelverken för underskott och skuldsättning nonchaleras.

2) Det behövs en superstat.

Möjligen står EU-projektet inför en omstart. Till skillnad mot många av EU:s fördrag och överenskommelser så finns euron på riktigt. Euron förändrar och strukturerar om det europeiska samarbetet.

En tänkbar utveckling är att några länder bestämmer sig för att bilda en verklig valutaunion där den ekonomiska politiken styrs på ett helt annat sätt än i dagens eurozon. Runt denna eurokärna bildas en grupp av länder som på olika sätt knyter sina valutor till euron. En tredje grupp länder kommer att lämna euron helt.

För Sveriges del skulle en sådan utveckling kunna göra det enklare att på sikt ansluta till valutaunionen. Givet förstås att de offentliga finanserna hålls i fortsatt tukt och förmaning här hemma. Hur vi än vrider och vänder på oss så är det alltid det som det handlar om. Att inte leva över sina tillgångar och att använda sina tillgångar på ett klokt sätt är den ekonomiska politikens fundament.

Den läxan lär sig just nu euro-länderna på ett handfast och smärtsamt sätt.

Läs mer om