Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Körigt, Reinfeldt

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrköping2009-10-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är ordförande i EU. Han har det körigt just nu. EU: s 27 medlemsländer är samlade till toppmöte i Bryssel. Viljan att komma överens inför klimatmötet i Köpenhamn tycks vara väldigt begränsad. Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen sa till BBC i går att han för sin del inte tror på något bindande klimatavtal i Köpenhamn. Det finns inget som är så lätt för politiker som att fatta beslut om fluffiga överenskommelser om stora, dyra reformer som ska inträffa tio, femton år framåt i tiden. Sådana överenskommelser saknar egentligen allt värde. Om tio år kommer ytterst få - om ens någon - av dagens EU-ledare att vara kvar i sina positioner. Det är helt riskfritt - och kostar inte en spänn - att vilja rädda klimatet i en fjärran framtid. Djävulen bor i detaljerna, så lär oss ordspråket. En viktig detalj i klimatfrågan är pengar. Rolf Gustavsson är Sveriges ledande EU reporter. I Svenska Dagbladet i går sammanfattar han Reinfeldts dilemma: "EU-kommissionen beräknar att biståndet till den globala omställningen 2020 kostar industriländerna omkring 100 miljarder euro om året och att ungefär hälften skall komma från offentliga medel. (...) Den allra svåraste frågan gäller hur EU internt skall finansiera klimatomställningen. Om man följer den vanliga modellen betalar länderna efter hur rika de är, mätt i BNP. Men om man väger in hur stora utsläpp av växthusgaser som länderna gör blir det betydligt kostsammare för exempelvis Polen. Och den modell EU väljer internt kan samtidigt bli en modell för den globala fördelningen." Kort sagt, Reinfeldt får göra skäl för arvodet.
Läs mer om