Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunerna viktiga för biogasutveckling

Norrköping2010-02-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I en debattartikel i Folkbladet nyligen uttrycker Gröna Bilister och Återvinningsindustrierna sitt stöd för ökat utbud av biogas. Vi är helt överens. Mer biogas och högre utnyttjande av de biologiska resurserna är nödvändigt för omställningen till mer miljövänliga bränslen. Men tyvärr blåser Grön Bilister och Återvinningsindustrierna upp till strid istället för att se till de faktiska förutsättningarna för biogasens utveckling. Debatt
Vår uppfattning är att dagens situation på biogasområdet orsakats av bristande långsiktig planering och ständigt förändrade ramvillkor för att utveckla biogasen. Att ta bort kommunernas ansvar för att återvinna verksamheternas hushållsavfall, s k jämförligt avfall, som debattörerna föreslår, kommer däremot att stoppa utvecklingen. För att få till en långsiktigt hållbar användning av biogas krävs att en mängd faktorer samverkar. I en gemensam rapport från Avfall Sverige, Gasföreningen och Svenskt Vatten (2008) konstateras att det finns en potential att få fram 10,6 TWh biogas, motsvarande 900 000 bilar eller en femtedel av alla personbilar i Sverige, genom att utnyttja avfall och andra rester i samhället. Matavfall från verksamheter är i detta sammanhang några få procent av potentialen. Gröna Bilister och Återvinningsindustrierna påstår att stora mängder matavfall "går upp i rök" genom att forslas till avfallsförbränning. Det är alltså fel.Kommunerna har sedan länge ett sammanhållet ansvar för att ta hand om hushållsavfall, som ju uppstår överallt där människor vistas och bor. Till hushållsavfall, och alltså kommunernas ansvar, hör inte bara avfallet från bostäder utan också likartat avfall från verksamheter, t ex avfall från skolor, restauranger, kontor, hotell. Det är återigen miljö- och hälsomotiv som varit vägledande. Motiv som lett till att Sverige anses som ett föregångsland inom EU och är världsledande på avfallshantering och särskilt på att utvinna biogas som drivmedel. Det visar inte minst det stora intresset för svensk miljöteknikexport inom avfallsområdet. Hälften av landets kommuner har insamling av matavfall från såväl verksamheter som hushåll. Inom något år kommer den andelen att ha ökat till fyra av fem kommuner. En utveckling som leder till mer biogas och biogödsel och därmed mer hållbart nyttjande av resurserna. På sikt kommer alla kommuner att ha sådan insamling. Det som således behövs är en strategi för hur samhället långsiktigt och effektivt ska ta till vara biogasen för energi- och klimatomställning. Ett sådant arbete pågår nu i regeringskansliet och då gäller det att man ser till helheten och inte brådstörtat inför nya villkor som slår undan benen för aktörer som redan tagit sitt ansvar. Mest av allt får nya regelverk inte leda till sämre miljö.
Läs mer om