Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunala bolag missförstår sin roll

Folkbladet berättar igår och idag om de kommunala bolagen.  Kommunen har bildat en koncern där det ingår en lång rad aktiebolag såsom Hyresbostäder, Norrköpings hamn och stuveri, Norrköping vatten, flygplatsen, de kommunala fastigheterna, Idrottsparken, turistbyrån med flera.   Motiven för att bedriva de här verksamheterna i bolagsform kan vara lite olika. Ett skäl är att inte betala skatt "i onödan".

Hamnen fått roll som kassako i kommunens nya bolagskoncern, avslöjade Folkbladet i går.Foto: Björn Persson/arkiv

Hamnen fått roll som kassako i kommunens nya bolagskoncern, avslöjade Folkbladet i går.Foto: Björn Persson/arkiv

Foto: Persson Björn

Norrköping2008-08-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det finns ingen anledning att avstå från kommunala intäkter för att skicka en massa pengar till statskassan så länge det sker i lagliga och hederliga former. Annars är det skattesmitning och det får vi utgå ifrån att inte kommunen ägnar sig åt. Under arbetet med artiklarna om de kommunala bolagen har det dessvärre visat sig att en del bolagschefer inte riktigt förstått hur ett kommunalt bolag fungerar - eller borde fungera. Det är framför allt när det kommer till offentlighetsprincipen det klickar. I de kommunägda bolagen gäller i princip samma regler som för de kommunala förvaltningarna. Det som sker i bolagen ska vara helt öppet för insyn för alla medborgare. Det vill säga för bolagens egna ägare - skattebetalarna (för övrigt även för dem som inte betalar skatt). Undantag är sådant som gäller bolagens affärer och planer där ett offentliggörande skulle skada bolaget. Löner hör inte till den kategorin. Tidigare var bolagsbildningen ett sätt för kommunerna att mörka verksamheten. Lagen är numera ändrad, hemlighållande är inte längre någon anledning att bolagisera. Det är kanske begripligt att hamndirektören tycker att hans lön och pensionsavsättningar är hans privatsak och en uppgörelse mellan honom och bolaget som ingen annan har med att göra. Det avtal som träffades då gäller ju även nu. Med den skillnaden att det numera är offentligt. Tidigare när Hamn- och stuveribolaget var delägt mellan kommunen och det lokala näringslivet var det lättare att hemlighålla uppgifter av det här slaget. En anledning att offentliggöra löner och pensionsavsättningar är att medborgarna ska veta att verksamheten sköts på ett bra sätt och att det inte myglas bort några pengar till chefer och styrelse. Styrelseordförande Hans Lundin borde ta sin vd i örat och förklara vad som gäller. Kanske kan det ordnas en grundkurs i demokrati och offentlighet också? Ett annat krav som bolagscheferna morrar över är kommunens krav på avkastning. Det vore väl snudd på tjänstefel av direktörerna inte göra det. Ytterst är det ändå ägarna, det vill säga kommunfullmäktige via koncernledningen, som måste bestämma hur bolagen ska skötas och hur eventuella vinster ska användas. En intressant fråga i det sammanhanget är till exempel om det är rimligt att Norrköping Vatten och Hyresbostäder ska ta ut avgifter respektive hyror för att kunna leverera pengar till kommunkassan. Bolagens uppgifter, rättigheter och skyldigheter lär komma att diskuteras ett bra tag framöver.