Kent Persson är partisekreterare för moderaterna. I går meddelade Persson att partiets arbetsgrupp i välfärdspolitiska frågor föreslår att en statlig Välfärdsinspektion ska inrättas. Inspektionen ska ha till uppgift att granska, kritisera och vid behov stänga dåligt fungerande äldreomsorg. Vad jag förstår skulle Välfärdsinspektionen fungera på ungefär samma sätt som vad Skolinspektionen gör.
Tidigare höll sig Sverige med en Skolöverstyrelse. SÖ hade säkert sina förtjänster. Myndighetens brister - överbyråkratisering, ineffektivitet och ett detaljstyre som alltfler uppfattade som otidsenligt - vägde dock över. Med dåvarande utbildningsminister Göran Persson i spetsen beslutades att avveckla Skolöverstyrelsen. I stället inrättades ett modernare statligt Skolverk. Skolverket kompletterades i sin tur senare med en Skolinspektion som har getts alltmer ingripande befogenheter gentemot Sveriges skolor.
Socialstyrelsen kan nu vara på väg att följa Skolöverstyrelsens öde. I dag är det SoS som har tillsynsansvaret för äldreomsorgen. Antalet kontroller och inspektioner är dock få. Myndigheten är inte särskilt spetsig. Socialstyrelsen har genom decennierna samlat på sig en sådan stor mängd uppdrag och uppgifter att bredden har tagit över. Häromveckan föreslog en statlig utredare att ett stort antal statliga välfärdsmyndigheter - däribland Socialstyrelsen - skulle avvecklas och delvis omvandlas till fyra nya myndigheter med mer väldefinierade och tydliga uppdrag.
Kent Perssons förslag om en Välfärdsinspektion passar väl in i bilden. Inspektionen är tänkt att överta och spetsa till tillsynsansvaret från Socialstyrelsen.
Är Kent Persson rätt ute? Det kan han möjligen vara. Det finns emellertid skäl att varna för en övertro på inspektioner och kontroller. Ofta leder införandet av nya inspektörer att det snart kommer förslag om inspektörer som övervakar inspektörerna. Fokus bör i stället ligga på att göra rätt från början.