Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan vi vara stolta över Sverige?

Socialdemokratin säger sig ofta vara stolt över det Sverige vi byggt upp. Och nog finns det mycket att vara stolt över. Även i säkerhets- och försvarspolitiken. Det starka engagemanget för FN, Palmes stöd till fattiga länder och Anna Lindhs insats för fred i Makedonien. Och utvidgningen av EU så klart. För att bara nämna några exempel.

Norrköping2009-01-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men det finns också saker som är svåra att vara stolt över. Värst är nog undfallenheten mot Hitler. Baltutlämningen till Sovjet blev ett nytt bottenmärke. Detsamma gäller avvisningen 2001 av två personer till Egypten, där de riskerade tortyr. Beslutet togs efter påverkan av USA och utfördes med hjälp av amerikanskt flyg bemannat av USA-agenter. Agenter som delvis tog över myndighetsutövningen och genomförde olika vålds- och tvångshandlingar. Ytterligare ett besvärande faktum är hur socialdemokratin år efter år i regeringsställning motsatt sig en könsneutral värnplikt. Säkerhets- och försvarspolitik har alltid intresserat mig. Särskilt eftersom jag är glad över att få leva i ett så fredligt land som vårt. Till skillnad från min pappas hemland Iran. Men vad har freden egentligen kostat? Jag blev aktiv som 14-åring hos socialdemokraterna i Oskarshamn. Där stimulerades intresset för säkerhetspolitik av att vi alltid jobbade internationellt - med Vitryssland, södra Afrika och Västsahara. Ledorden var att det spelar roll att engagera sig. Passivitet var inte ett alternativ. Ingen i min familj var partiaktiv, men hemma fick jag höra att morfar hade varit det som ung. Hans mamma var judinna och morfar kom till Sverige från Österrike just innan Hitler stängde gränserna. Som ung var morfar medlem i svensk socialdemokrati. Men inte särskilt länge. Han lämnade rörelsen i protest mot baltutlämningen. Sedan dess har en del hänt. Både i Sverige och i socialdemokratin. Häromdagen presenterade Arbetarrörelsens tankesmedja och det socialdemokratiska rådslaget Vår värld debattboken Säkerhet och solidaritet. Medverkar gör 18 socialdemokrater, bland annat Håkan Juholt, Björn von Sydow, Tone Tingsgård, Pierre Schori och Ann Linde. Boken vill ta avstamp i det som är - och har varit - för att forma en väg framåt. Syftet är att stimulera den säkerhets- och försvarspolitiska debatten. Både i socialdemokratin och i resten av samhället. Och mellan socialdemokratin och andra. För det behövs mer politiska analyser och diskussion. Säkerhet och försvar rör oss alla, därför måste diskussionen omfatta fler. Förutom att jag hoppas att boken ska stimulera debatten, hoppas jag en sak till. Det är att vi socialdemokrater i framtiden ska kunna räkna säkerhets- och försvarspolitiken till de områden vi verkligen är stolta över.