Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan journalisten vara politiker?

Norrköping2007-12-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Min kollega på Norra Skåne, Mimmi Karlsson-Bernfalk, menar att det är omöjligt för en journalist på tidningen att vara medlem i ett politiskt parti. I branschtidningen Medievärlden får hon frågan vad hon skulle göra om hon fick veta att någon var politiskt aktiv: "Jag skulle förklara för personen i fråga att det inte är förenligt med journalistrollen."
"Skulle du kräva att den upphörde att vara aktiv?"
"Ja, det skulle jag."
"Om någon bara är medlem, skulle du kräva samma av den?"
"Ja, annars kan jag ju inte säga att det är oförenligt."
Hårda regler med andra ord. Frågan är om de är förenliga med grundlagen. Varje medborgare har rätt att vara med i ett politiskt parti. Det skulle inte räcka som grund för en uppsägning. Men för en omplacering. Karlsson-Bernfalk har ju rätt i att det finns problem med journalister som är politiker. Den insikten har inte alltid funnits på Norra Skåne. 1979 arbetade jag som lokalredaktör på Smålänningen i Markaryd och var i början lite imponerad av min konkurrent på Norra Skåne. Han scoopade varje vecka med debatten och besluten på alla nivåer i kommunen. Han hade väl kontakter, antog jag. Efter en månad insåg jag: Han satt i kommunstyrelsen för centern! Ibland citerade han sig själv från sammanträdena. Jag tyckte att det var sjukt och försökte få ett stopp på den bisarra sammanblandningen mellan journalistik och politik. Men de flesta tyckte att det var helt i sin ordning. Så här går det tack och lov inte till längre. Kraven på opartiskhet är högre. Men att förbjuda journalister att vara medlemmar i politiska partier tycker jag är att gå för långt. Dessutom går det ju inte att kontrollera. Grundlagen ger skydd. Ingen kan kräva att ett parti ska lämna ut sitt medlemsregister. Jag har aldrig frågat någon om politisk åsikt vid en anställningsintervju. Det har hänt att jag diskuterat yrkesregler när det framgått att de valt journalistyrket just för att "kämpa" för en viss sak. Då har de missuppfattat uppdraget. Dagens journalister är oftast konsekvensneutrala. De vill förmedla intressanta nyheter - och bortser från konsekvenserna när de publiceras. Åsikter har förstås journalisterna. Det kan vara ganska högljudda diskussioner vid fikabordet. Men åsikterna måste lämnas kvar vid kaffebordet när det sedan är ett jobb som ska göras. Eftersom jag jobbat många år inom public service så vet jag var flera av reportrarna på SR och SVT står politiskt. Men jag hör aldrig att de personliga åsikterna tillåts färga inslagen. Många vet att KG Bergström varit aktiv moderat. Men inte märks det i hans intervjuer. Han är lika tuff mot den nuvarande regeringen som han tidigare var mot den socialdemokratiska. Idag skulle KG Bergström förstås inte kunna vara politiskt aktiv. Så även om jag alltså menar att Norra Skånes policy är lite väl hård, så är den bättre än den som rådde förr. Man får allt finna sig att i sitta på en stol i taget. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om