Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jan Björklund visar sin lojalitet

Norrköping2007-09-10 01:09
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jan Björklund bröt mot traditionerna när han i helgen höll sitt första viktiga tal som folkpartiets ledare. Han talade inte om att folkpartiet skulle växa sig starkt i framtiden. Istället talade han om alliansens framtid. Den nye fp-ledarens lojalitet mot alliansen visar på blockpolitikens styrka i Sverige hösten 2007. Men det finns en sak som snabbt kan göra blockpolitiken förlegad. Om Jimmie Åkesson och hans sverigedemokrater kan kravla sig över fyraprocentspärren till riksdagen 2010 måste det finnas beredskap att snabbt begrava blockpolitiken.Ledare
Lyckas sd göra sin entré i riksdagen om tre år kommer partiet inte vara först som svenska högerpopulister i lagstiftande ställning. Redan vid valet 1991 tog Ny demokrati plats i riksdagen som vågmästare med 6,7 procent av väljarna i ryggen. Den gången överlevde blockpolitiken. Carl Bildt bildade en borgerlig fyrpartiregering som överlevde hela mandatperioden. Men till skillnad från Fredrik Reinfeldts regering saknade Bildt egen majoritet och behövde stöd från minst ett parti i riksdagen för att få igenom sin politik. Utan Ny demokrati hade han inte klarat sig.På valnatten 1991 visade folkpartiledaren Bengt Westerberg tydligt vad han tyckte om de nya demokraterna: inför rullande tv-kameror reste han sig och gick när den nyvalda riksdagsledamoten Ian Wachtmeister dök upp i studion. Men efter denna symboliska handling kom den politiska vardagen och Ny demokrati släpptes ut ur sin karantän. Den borgerliga regeringen kom att förhandla med Ians och Berts högerpopulister och tillsammans röstade regeringspartierna och Ny demokrati igenom privatiseringar och skattesänkningar.Frågan är vad som händer i svensk politik om vi får Jimmie Åkesson och hans främlingsfientliga högerpopulister som vågmästare i parlamentet. Kan varken socialdemokraterna eller högern hitta egen majoritet finns risken att den borgerliga alliansen försöker sitta kvar i minoritet och stödja sig på sverigedemokraterna. Om så sker har sd fått en ypperlig chans att utnyttja den parlamentariska vågmästarrollen för att driva igenom sin främlingsfientliga agenda.Alternativet till att sd får rollen som regeringens stödparti är att blockpolitiken går i kras. Inför hotet om att regerandet bara kan ske med stöd från Jimmie Åkesson måste de borgerliga partierna lägga ned sin allians och en blocköverskridande regering träda till. Socialdemokraterna och mittenpartierna bör kunna få till stånd en majoritet. Men redan innan valet måste högerns fyra partiledare binda sig vid masten. Både Fredrik, Jan, Maud och Göran måste lova att de inte fortsätter som regering om det måste ske med stöd av sd.Det är inte konstigt att Jan Björklund tydligt visar sin lojalitet mot den borgerliga alliansen: högersamarbetet säkrade valsegern och har gjort Björklund till statsråd. Trots vikande opinion har alliansregeringen kunna förverkliga en stor del av sin politik. Men makten är inte värd vilket pris som helst - en liberal som Björklund måste avstå från att regera vidare om det bara kan ske till priset av att ge makt till sverigedemokraterna.Sd får drygt tre procent i opinionsundersökningarna och risken att de tar plats i Sveriges riksdag går inte att negligera. Redan nu bör de borgerliga partierna berätta för Sveriges väljare om de kan tänka sig att göra som på 1990-talet och sätta sig i beroendeställning av främlingsfientliga krafter. När det är dags att gå till valurnorna i september 2010 måste varje svensk väljare veta om en röst på m, fp, kd eller c också kan innebära en röst för sd.
Läs mer om