Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jag motsätter mig inte vårdnadsbidrag

Norrköping2008-04-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
På debattplats i Folkbladet har Gitte Fingal och Annica Johansson från s-kvinnor kritiserat kristdemokraternas förslag till vårdnadsbidrag och namngav mig som en av de interna motståndarna till förslaget. I sin iver att klanka ner på alliansens familjepolitik tycks de dock ha missat att jag inte motsätter mig införandet av vårdnadsbidraget. Jag har sagt att jag hellre sett en utveckling av föräldraförsäkringen. Men jag inser att det är kostsamt och att vårdnadsbidraget trots allt ger föräldrar ökad valfrihet och en chans till mer tid med sina barn, vilket jag också uppger i den artikel som författarna hänvisar till. Vi kristdemokrater menar att barnomsorg bör kunna ordnas på olika sätt som exempelvis kommunal förskola, i hemmet, hos dagmamma eller i ett föräldrakooperativ. Det är upp till föräldrarna att avgöra vad som passar bäst. Replik
Jämställdhetsaspekten är mycket viktig men vi uppnår inte jämställdhet med barnen i förskolan där mer är 90 procent av pedagogerna är kvinnor. Jämställdhet uppnås genom morötter, som jämställdhetsbonusen. I nästa steg skulle en förlängning av föräldrapenningen och en fördubbling av pappadagarna kunna vara ett bra förslag. Men viktigast är ändå att pappor inser vikten av att faktiskt ha tid att lära känna sitt eget barn under de tidiga barnaåren. Det är då barnet knyter an till sina föräldrar. Många äldre män säger idag att de ångrar att de inte tog mer tid med sina barn när de var små. Häromveckan presenterade regeringen den nya familjepolitiken med vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus och så småningom en barnomsorgspeng. En modern familjepolitik som öppnar nya möjligheter för föräldrarna att få ihop sin vardag under de viktiga småbarnsåren. Tillsammans med en rejäl kvalitetshöjning inom förskolan ger det goda förutsättningar för att varje barn ska kunna få sina behov tillfredsställda. Jag välkomnar ökad valfrihet i barnomsorgen men inser samtidigt vikten av en jämn fördelning av omvårdnaden av barnen. Jämställdhetsaspekten är viktig för hela familjen, för att kvinnor och män ska ha lika villkor på arbetsmarknaden men också för att barnen behöver båda sina föräldrar. Lösningen på problemet är dock inte att hindra föräldrarna från att tillbringa mer tid med barnet, lösningen är att på olika sätt främja ett jämt uttag av föräldradagar och vårdnadsbidrag. Fingal och Johansson skriver i sin artikel att vårdnadsbidraget skulle ta resurser från förskolan. Kostnaden för en barnomsorgsplats ligger idag på 100 000 kronor per år. Om ett antal föräldrar väljer att skjuta upp sin lagstadgade rätt att begära en förskoleplats några månader eller något år eller att bara ha barnen där på halvtid och använda ett halvt vårdnadsbidrag kan det knappast utgöra något hot mot förskolan. Tvärtom kan småbarnsgrupperna bli mindre och köerna kortas och det är någonting som gynnar de resurssvaga barnen. Nu är det upp till varje kommun att besluta om man vill införa vårdnadsbidraget. Jag hoppas att både mammor och pappor vill använda stödet. Vi får sedan utvärdera hur det fallit ut och därefter ta ställning till hur vi går vidare med förslag som ska gynna "mer tid med barnen" och fler möjligheter att kombinera arbete med familjeliv.
Läs mer om