Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invandrare är inte flyktingar

Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Norrköping2008-03-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En stor del av invandringen till Sverige är av arten arbetskraftsinvandring. Så har det alltid varit. Men eftersom arbetskraftsinvandring i praktiken har varit förbjuden under de senaste trettio åren så har invandrarna tvingats försöka "knö sig in" som flyktingar. Situationen har förbättrats genom vårt medlemskap i EU. Medborgare från något av medlemsländerna kan arbeta och bo i Sverige utan att behöva genomlida några överbyråkratiska prövningar. Men världen är som bekant större än EU. En afghan, en irakier, en kines eller en eritrean som vill försöka ta sig in på den svenska arbetsmarknaden har stora svårigheter i dag. Regeringens förslag om ett nytt regelverk för arbetskraftsinvandring är därför mycket välkommet. Att miljöpartiet står bakom förslaget gör inte saken sämre. Det är bara att instämma i vad statsrådet Tobias Billström och mp:s gruppledare Mikaela Valtersson skrev på DN debatt i går: "Att regeringen och miljöpartiet är överens om reformen innebär att vi säkerställer ett brett och långsiktigt stöd i riksdagen." Billström och Valtersson passar på att rensa i floran av främlingsblyga lagar och regelverk som växt upp runt förbudet mot arbetskraftsinvandring. I dag måste t ex utländska gäststudenter som efter sin studietid vill söka jobb i Sverige, åka till sina hemländer för att söka arbetstillstånd. Samma sak gäller för dem som får avslag på sina asylansökningar men som samtidigt hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Även dessa måste bege sig utanför Sverige för att söka arbets- och uppehållstillstånd. n n Dessa regler ska nu ändras till det bättre. Det var inte en dag för tidigt. De båda oppositionspartierna ställer sig hyfsat positiva till alliansens och miljöpartiets förslag. Men både vänsterns Kalle Larsson och socialdemokraternas Sven-Erik Österberg protesterar mot att majoriteten vill att de enskilda arbetsgivarna själva ska bestämma om sitt behov av att rekrytera arbetskraft utanför EU. Vänstern och sossarna anser att Arbetsförmedlingen ska fatta det slutgiltiga beslutet om huruvida det finns något behov av arbetskraftsinvandring eller inte. n n Det är en märklig invändning. I mina ögon är det självklart att det är det enskilda företaget som vet vad för slags medarbetare de efterfrågar. Jag förstår uppriktigt talat inte hur Larsson och Österberg tänker. Nog för att jag vet att myndighetstilltron traditionellt är starkare inom (s) och (v) än hos de andra partierna. Men menar de på allvar att Arbetsförmedlingen skulle vara mer kompetenta i anställningsärenden är det företag som vill anställa en viss person?
Läs mer om