Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte särskilt mycket att vara nöjd med

Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland.

Nicklas Lundström är nöjd.

Nicklas Lundström är nöjd.

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2012-05-10 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nicklas Lundström är fullmäktigepolitiker för Vänsterpartiet i Norrköping. På sin blogg på nt.se skriver han att han är "väldigt nöjd" med valresultatet i Grekland. Lundström ger sina "gratulationer till det grekiska vänsterpartiet Syriza som blev näst största parti med 16,6 % av rösterna! Tillsammans med de två andra vänsterpartierna KKE med 8,5 % och Demokratiska vänstern med 6,1 % har man nu nästan en tredjedel av folket bakom sig".

Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland. De medborgare som röstade i parlamentsvalet har uppenbart proteströstat. Vilket man självklart kan göra i en demokrati. Svårigheten med proteströster är att ta hand om dem efter valet.

De två stora partierna - typ S och M - som tog ansvar för de mycket svåra beslut som krävdes för att undvika en grekisk statsbankrutt; de partierna är numera inte så stora. Vilket i sig kan tolkas som ett slags himmelsk rättvisa. I varierande grad har det socialdemokratiska Pasok och det konservativa Ny Demokrati nämligen också ansvaret för att Grekland utvecklades till en korrumperad, fattig och överdimensionerad stat.

I det läget fick det stalinistiska kommunistpartiet KKE och ett närmast nynazistiskt parti platser i parlamentet när väljarna röstade i söndags. Det som förenar alla framgångspartier i valet är att de säger nej till de krav som EU och andra nödlångivare har ställt. Grekland är emellertid bara ett av alla de demokratiska länder som utgör EU. Därför kan det grekiska nejet i god demokratisk ordning följas av att övriga EU-länder säger nej till Greklands nej.

Jag har svårt att tro att särskilt många vare sig i Grekland eller i EU i övrigt kommer att ha anledning att känna sig särskilt nöjda med vad som kan tänkas hända då.

Läs mer om