Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inget konstigt att de ger sig i väg"

Finspång utgörs av en fascinerande samling platser på jorden. Rika på industrihistoria, rika på skolhistoria, rika på berättelser om särpräglade disponenter, politiker och andra personligheter. Här finns ett närmast osannolikt antal stora och små exportföretag, här tjänar arbetare och tjänstemän bäst i hela Östergötland, här finns flygplatser, universitet, storstäder och en stor exporthamn inom ett stenkasts avstånd. Men hur rik är Finspångs framtid? Andelen medelålders och yngre i befolkningen minskar och utflyttningen pågår år efter år. Kan Finspång förvandlas? På vilket sätt ska Finspång förvandlas i så fall?Jag har samtalat med några Finspångsbor om Finspångs framtid. Först ut är Sarah Fagerberg.

Foto: Kjellberg Anita Kjellberg Anita

Norrköping2008-04-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi träffas på caféet P 2 i Finspångs Centrum. Sarah kombinerar sina gymnasiestudier med extraarbete på P 2. Hon går sista året på Bergska skolans samhällsprogram. Sarah är ordförande i skolans elevråd. - Jag trivs i Finspång, säger Sarah. Jag är född här, jag har bott här hela mitt liv och jag känner folket här. Finspång och framtiden
Sarah Fagerberg vet inte riktigt vad hon ska göra efter gymnasiet. Betygen ser ut att bli bra så hon lär ha goda chanser att komma in på universitetsutbildningar av olika slag. - Jag ska jobba ett tag först innan jag bestämmer mig för vad jag ska studera, säger Sarah. Kanske kan jag få arbeta lite mer på P 2 till hösten, eller så får jag försöka skaffa mig ett annat jobb. Är man inte kräsen så finns det nog något arbete att få. Jag frågar Sarah om de av hennes kompisar som sticker i väg från Finspång så fort skolan är slut, är mer "kräsna" än vad hon är? - Nej absolut inte, det handlar inte om det. En del har ju redan bestämt sig för vad och var de ska plugga och en del har mer bråttom att komma i väg och se andra saker. Då är det inget konstigt att de ger sig i väg. Vill inte du också se "andra saker" än Finspång, frågar jag? - Jo, det vill jag och det kommer jag också att göra. Men jag har inget behov av att rusa i väg just nu, svarar Sarah. Under året har det varit intensiva diskussioner om en sammanslagning av Bergska skolan och Curt Nicolin gymnasiet (CNG). De båda skolorna ska bilda ett "Finspong College" med vissa spetsutbildningar. Syftet är att Finspång ska utvecklas till en spännande skolstad som kan hävda sig i konkurrensen om eleverna. - Det där talar vi inte så mycket om på Bergska, säger Sarah Fagerberg. Kanske beror det på att vi går sista året; vi kommer inte att beröras av förändringarna. Men hon tror att "Finspong College" kan vara en bra idé. - Självklart finns det två sidor av det hela och det kan säkert bli till något bra om man sköter det på ett bra sätt, men än så länge har jag inte en tillräckligt klar bild för att kunna avgöra detta. Samtidigt är det ju alltid bra att arbeta över gränserna och det är säkert ett nödvändigt steg att ta med tanke på den rådande konkurrensen. Finspångs kommun består av flera olika livaktiga orter. Sarah har själv bott tio år i Sonstorp. När vi träffas berättar hon entusiastiskt om ett besök hon nyligen gjort i Grytgöl: "Det är helt fantastiskt där, det finns föreningar för allting!" Även Norrköping ingår på sätt och vis i Sarahs bild av Finspång: - När jag ska ut och roa mig så åker jag oftast in till stan, säger hon. Och så är det förstås. Vägen mellan Norrköping och Finspång går åt båda hållen. Ser man Norrköping som en del av Finspång så växer närsamhället. Och framtidsmöjligheterna ökar.
Läs mer om