Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen fara på taket med Cete

Har jag någon som helst oro för Bengt Cete så handlar oron mer om hans möjligheter att åstadkomma något särpräglat överhuvudtaget än om vad han kan tänkas ställa till med.

Bengt Cete (MP) väljs snart till kommunalråd i Norrköping. Det är inget att vara rädd för.

Bengt Cete (MP) väljs snart till kommunalråd i Norrköping. Det är inget att vara rädd för.

Foto: Svensson Robert

Norrköping2012-08-18 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bengt Cete (MP) ville bli kommunalråd i Norrköping redan efter valet 2010. Då förlorade han omröstningen mot Mattias Stenberg. När Stenberg hastigt och lustigt avgick i juni i år så fick Cete en ny chans. Den här gången vann han nomineringen i kamp med fem andra kandidater.

Bengt Cete är ingen dununge vare sig i livet eller i politiken. Han gick med i miljöpartiet redan 1982. I nästan 20 år har han varit deltidspolitiker. Han har jobbat hur länge som helst inom den kommunala kultur- och fritidssektorn; de senaste 8 åren som chef för Norrköpings fritidsgårdar.

Enligt oppositionsrådet Mathias Sundin (FP) innebär valet av Bengt Cete till kommunalråd en rejäl ?vänstersväng? för Norrköpings styrande majoritet. Sundins uttalande ska nog mer uppfattas som ett utslag av önsketänkande än som en faktaupplysning. Mathias Sundin skulle gärna se att kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) pressades ut i vänsterfilen. Det skulle nämligen öka Mathias Sundins möjligheter att själv bli kommunalråd efter nästa val.

Men Bengt Cete kommer inte att infria Mathias Sundins förhoppningar om vänstergirar i Norrköpings politik. Det är jag helt säker på.

Bengt Cete kommer däremot vad det lider att försöka sätta några märken i majoritetens politik. När jag talade med honom häromdagen betonade han å ena sidan att det tar lång tid att sätta sig in i alla de ärenden och frågor som redan rullar i den kommunala apparaten. Å andra sidan underströk Cete att han vill använda det personliga utrymmet för påverkan och förändringar som trots allt finns för en heltidspolitiker i en kommunregering.

Bengt Cete placerar inte in vare sig själv eller miljöpartiet på den höger-vänster-skala som Mathias Sundin förhåller sig till. Cetes analys är att socialdemokraterna och de borgerliga i allt väsentligt är överens om den ekonomiska tillväxtens betydelse. Det S och M bråkar om är hur tillväxten ska sponsras och om hur tillväxtens frukter ska användas. Om tillväxtens välsignelse i sig råder däremot borgfred mellan S och de borgerliga partierna.

Det är i det häradet - kritik av det storskaliga tillväxttänkandet - som Bengt Cete hoppas kunna påverka politiken i Norrköping framöver.

Vilka praktiska uttryck som Bengt Cetes önskan kommer att ta sig återstår förstås att se. Jag har hur som helst svårt att se att miljöpartiets vaktombyte vid kommunalrådsrodret kommer att ställa till några problem för vare sig Lars Stjernkvists majoritet eller för Norrköpings utveckling.

I de stora framtidsfrågorna - behovet av en växande och förtätad stad där universitetet spelar en allt större roll - ligger Bengt Cete klockrent i framkant. Om jag ska uttrycka någon som helst oro över vad han kan komma att betyda som kommunalråd så handlar oron mer om hans möjligheter att åstadkomma något särpräglat överhuvudtaget än om vad han kan tänkas ställa till med.

Bengt Cete är 60 år, erfaren chef och skolad politiker. Han utgör ingen fara. Han är en möjlig möjlighet.

Läs mer om