Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresbostäder slipper satsa på maxad vinst

Hyresbostäder i Norrköping och andra kommunala bostadsbolag tycks gå tämligen helskinnade ur den hårda strid som rasat under det senaste året. Remisstiden på den stora bostadspolitiska utredningen går inte ut förrän den 8 september.

Kommunala och allmännyttiga bostadsföretag har viktiga funktioner i samhällsbyggandet, skriver Widar Andersson. Arkivbild: Andreas Skogh

Kommunala och allmännyttiga bostadsföretag har viktiga funktioner i samhällsbyggandet, skriver Widar Andersson. Arkivbild: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2008-08-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I utredningen föreslogs att de kommunala bostadsbolagen i framtiden skulle betraktas som vilka kommersiella företag som helst. Företagens nuvarande samhällsuppdrag skulle därmed mönstras ut. Förslaget har mött omfattande kritik. Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och landsting (SKL) tog tidigt avstånd från förslaget. En enig styrelse - med borgerlig majoritet - har lanserat en egen modell för bostadsföretagen. Enligt SKL ska allmännyttan bygga på en "affärsmässig grund". Men om det är av "allmänt intresse för bostadsförsörjningen på en ort", ska de kommunala ägarna kunna använda sina bostadsföretag till inte är solklart affärsmässiga. Tidningen Riksdag & Departement skriver i sitt senaste nummer (21/08) att den borgerliga alliansregeringen har tagit intryck av kritiken. Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné säger till tidningen att "ingen har intresse av att de kommunala bostadsbolagen ska vinstmaximera". Hon tror sig också vet att det hela kommer att landa i att de kommunala bostadsföretagen får "villkor som de kommer att bli ganska nöjda med." Och så blir det nog. Och det är bra. Kritiker av bostadsutredningens andra förslag - att allmännyttan ska mista sin hyresledande roll - är kanske i och för sig fortsatt missnöjda. Personligen tror jag dock att hyresmarknaden är i behov av reformer av hyressättningsreglerna. Hyreslägenheter är mycket viktiga delar av framförallt städernas bostadsmarknader. Ska nybyggnation och seriös förvaltning/uthyrning av hyreslägenheter kunna hävda sig gentemot olika former av äganderätter krävs större möjligheter att kunna variera hyrorna mellan olika geografiska områden. Utredningens förslag bygger på att hyrorna även i framtiden ska förhandlas fram mellan parter - det är ingen djungelns lag som föreslås. Kommunala och allmännyttiga bostadsföretag har viktiga funktioner i samhällsbyggandet. Jag instämmer med kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson som i Riksdag & Departement konstaterar att allmännyttans ansvar för bostadsförsörjningen "inte går att kombinera med utredningens förslag om vinstmaximering". Däremot finns det i mina ögon väldigt klena bevis för att samhällsbyggandet gynnas av att allmännyttan har en hyresledande roll.
Läs mer om