Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur ska man få människor att flytta till oss?

Människor söker sig till platser som har mycket att erbjuda. Detta gäller oavsett om vi talar om flytten från Norrlands inland till kuststäderna, från Valdemarsvik till Norrköping eller från Norrköping till Stockholm.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2010-08-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Debatt

Tendensen är likadan i hela världen. För några år sedan meddelades att nu bodde mer än hälften av jordens befolkning i städer.

Det finns några etablerade sanningar kring detta, framför allt att människor tvingas att flytta för att få arbete. Den frågan utreddes grundligt för ett antal år sedan, där det visade sig att de flesta inte angav det som skäl för att flytta.

I stället uppgav de flesta helt enkelt att de vill flytta till större orter, därför att där finns mer att välja på, socialt, kulturellt och utveckling i arbetslivet.

Det är viktigt att notera dessa uppgifter när vi i politiken talar om vilka åtgärder som behöver vidtas. Annars riskerar besluten att bli helt fel.

Vi vet att inflyttningen till Stor-Stockholm är omfattande. Enbart Stockholm stad räknar med närmare 100 000 fler invånare om sju år. Hur tillförlitliga sådana siffror är kan diskuteras, men omflyttningen i landet pågår i stor skala.

Det är i den här framtiden som Norrköping och Östergötland ska orientera sig. Vad görs då i Norrköping för att fortsätta vara en attraktiv kommun?

Också Norrköping har ju växt kraftigt under 2000-talet, vi är nu nästan 130 000 invånare. Norrköping drar alltså till sig invånare, men många flyttar också härifrån till ännu större områden, företrädesvis Stockholm.

Det är i det här ljuset som det idoga arbetet med Ostlänken ska ses. En möjlighet att resa mellan Norrköping och Stockholm på under en timme gör det fullt rimligt att bo i Norrköping och arbeta i Stockholm.

Också det omvända är möjligt, vilket många på de statliga verken i Norrköping kan vittna om. Ostlänken ska alltså medverka både till ett bra boende i Norrköping och möjlighet till fler arbetsplatser.

Men Norrköping måste också erbjuda lockande möjligheter för de som vill flytta hit. Det är här attraktiva bostadsområden kommer in, det är här spännande kultur och idrott kommer in, det är här mycket goda förskolor och högklassig utbildning kommer in.

Det finns de som menar att Norrköping bara ska satsa på den kommunala kärnverksamheten, skola, vård och omsorg.

De menar att kommunen inte ska medverka till att förnya Idrottsparken, inte betala för Symfoniorkestern, inte satsa på stora arrangemang som kan sätt Norrköping på kartan.

Företrädarna för en sådan linje medverkar till att Norrköping blir en utflyttningsort.

Läs mer om