Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur mycket frihet tål bostadsmarknaden?

Bostadspolitiken efter andra världskriget hade som första mål att bostadsstandarden skulle höjas. Trångboddhet skulle byggas bort, dåliga bostäder skulle byggas bort. Medlet blev kommunala bostadsbolag och statliga finansieringsstöd.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2010-07-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det andra målet var att skydda hyresgästerna mot oseriösa fastighetsägare och plötsliga svängningar på marknaden. Medlet blev besittningsskydd, hyresregleringar och en fastlagd förhandlingsordning.

Är dessa mål och medel aktuella idag?

Visst finns det fortfarande trångboddhet, alla familjer passar inte in i tre rum och kök. Dåliga bostäder däremot får väl idag ses som undantag. Däremot behövs ett besittningsskydd och därmed skydd mot överdrivna hyreshöjningar.

De kommunala bostadsbolagens roll är på väg att förändras, mot bakgrund av den nya lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag som kommer att gälla från 2011.

Hyressättningen reformeras genom att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll ersätts med att kollektivt förhandlade hyror istället blir normerande. Det gör att både kommunala och privata hyresvärdar får förhandla med hyresgästföreningen om hyrorna.

Utgångspunkten för förhandlingarna ska vara bruksvärdet och det införs även en skyddsregel mot kraftiga hyreshöjningar för att värna hyresgästernas besittningsskydd.

En fungerande bostadsmarknad måste präglas av valfrihet där också hyresrätten är ett tillgängligt och attraktivt alternativ. Kommunens bostadsbolag, Hyresbostäder, utgör en garant för att det ska finnas hyresrätter runt om i Norrköping.

Därför är det viktigt att politikerna slår vakt om och utvecklar Hyresbostäder.

Företaget har sedan några år tillbaka kunnat leva på egna meriter, och har presenterat planer för att tillgodose det ökande behovet av hyreslägenheter i Norrköping.

Den borgerliga regeringen har nu lagt sina förslag, men trots det kan det finnas anledning att hålla ögonen öppna, så att bostaden inte lämnas åt marknadskrafter att hantera.

Resultatet blir lätt en politik för de starka, medan övriga lämnas att klara sig bäst de kan. Norrköpings Tidningar skrev på sin ledarsida häromdagen att "bostadssektorn lider av för lite marknad, inte för mycket. Inför marknadshyror och låt marknaden bygga".

Det skulle, om NT får gehör för sina förslag, betyda att många människor skulle tvingas flytta från sina nuvarande lägenheter.

Det finns anledning att fråga de borgerliga partierna i Norrköping: Håller ni med eller tar ni avstånd från NT:s förslag om marknadshyror?

Läs mer om