Den 31 januari föll ytterligare en viktig pusselbit i det nya försvaret på plats. Då ryckte huvuddelen av första omgången som ska göra grundläggande militär utbildning (GMU) in. Detta är första gången den tre månader långa GMU:n genomförs. Intresset har varit stort med mer än sju sökande till varje plats. Efter genomförd tjänstgöring väntar sedan eventuell anställning inom Försvarsmakten för den som vill satsa på det.
Debatt
Glädjande är att stridskolan i Kvarn utanför Borensberg är en av platserna som kommer att bedriva utbildningen. Helikopterflottiljen i Linköping kommer sedan vara ett av de förband dit de färdiga rekryterna kan söka sig.
Det är en historisk förändring inom försvaret som vi har bevittnat de senaste åren. Sverige har gått från ett invasionsförsvar byggt på värnplikt till ett insatsförsvar byggt på frivillighet. Anledningen till förändringen är att vi på så sätt stärker försvarsförmågan och skapar en mer ändamålsenlig försvarsmakt.
I det nya försvaret byggt på frivillighet kan vi använda samma soldater och sjöman både i försvaret av Sverige och i internationella insatser. Förbanden har en hög beredskap och kan hållas ihop över tid. De anställda inom försvaret utgörs i framtiden av en blandning av kontrakterad personal, som varvar tjänstgöring inom försvaret med ett civilt arbete, och tillsvidareanställd personal.
Den grundläggande militärutbildningen på tre månader kommer att vara det viktigaste instrumentet för att rekrytera framtidens soldater och sjömän. De sökande genomgår omfattande tester för att söka till GMU:n, och får sedan känna på hur det är att arbeta inom försvaret. Genom detta får Försvarsmakten en god möjlighet att välja ut lämpliga människor. På samma gång ger grundutbildningen den enskilde soldaten en bra insikt i vad det innebär att vara anställd inom försvaret.
I den första omgången som, för de flesta, startar 31 januari på tretton förband runt om i Sverige kommer 850 unga män och kvinnor att utbildas. Till dessa platser fanns det 4700 sökande som genomgick de första testerna. Detta visar att det finns ett stort intresse hos svenska ungdomar att arbeta inom Försvarsmakten.
Om några år kommer försvaret att vara en av de största ungdomsarbetsgivarna i landet. Detta ställer höga krav på Försvarsmakten som nu får konkurrera om kompetent arbetskraft på den öppna arbetsmarknaden. För att kunna locka till sig de kompetenser man vill ha måste försvaret vara en attraktiv arbetsgivare som kan erbjuda bra arbetsvillkor och goda möjligheter till kompetensutveckling.
Sverige får därmed yrkesskickliga och motiverade soldater som kommer att göra ett bra jobb för att försvara Sveriges intressen både hemma och internationellt.