Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Helhetsgrepp bättre än punktinsats

Att inte ha ett arbete. Att inte ha arbetskamrater. Att inte känna sig behövd. Så ser situationen ut för många som har en funktionsnedsättning.

Norrköping2012-08-31 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ekonomin påverkas och det är lätt att hamna utanför när man inte har råd att följa med på olika aktiviteter. Få studerar på högskola eller universitet. Det är mer än tio gånger så vanligt att man upplever sig ha en dålig hälsa jämfört med befolkningen i övrigt. Hos barn och unga är det betydligt vanligare med nedstämdhet och psykosomatiska besvär.

Ett nedslag i Sverige 2012.

Alla människor, oavsett funktionsförmåga, ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället. Det är grunden i vår funktionshinderspolitik. Såväl staten, det privata näringslivet och kommuner och landsting har ett gemensamt stort ansvar att se till att utvecklingen går framåt. Regeringen vill se mätbara resultat.

För att det ska vara möjligt har Handisam tagit fram ett nytt uppföljningssystem med statistik, fakta och analyser. På vår webbplats (www.handisam.se) kan du följa hur situationen ser ut för människor inom en rad samhällsområden, till exempel arbetsmarknaden, media, folkhälsan och kultur. Här kan du få svar på frågor som hur vanligt det är att elever blir kränkta, i vilken utsträckning man idrottar eller hur vanligt det är med besök på kulturevenemang.

Det sker en positiv utveckling inom olika områden. Ett exempel är att SVT, TV4 och UR har börjat syntolka program. Ett annat exempel är att det görs stora satsningar för att fler ska kunna ta del av kulturlivet.

Men statistiken visar tydligt: personer med funktionsnedsättning har sämre levnadsförhållanden än befolkningen i övrigt.

För att ändra det hjälper inga punktinsatser, här behövs ett helhetsgrepp över samhällets alla områden. Allt hänger ihop. Låt oss ta ett exempel. För att få en ekonomi krävs ett arbete, för att få ett arbete krävs utbildning, vilket kräver arbetsplatser, skolor och kollektivtrafik som alla kan använda oavsett funktionsförmåga. Detta i sin tur skapar bättre förutsättningar för att man ska må bra och kunna leva på samma villkor som alla andra.

När vi nu skaffar oss kunskaper ökar möjligheterna att kunna bedöma vad i strukturerna som hindrar människor att delta i samhället. Det kräver också att vi blickar såväl bakåt som framåt. Eller som Tage Danielsson så klokt sa: ?Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp.?

Läs mer om