Leif Pagrotsky har utrett S skattepolitik. I en intervju med DN: s Jens Kärrman i går berättade Pagrotsky om huvuddragen i de förslag han nu lämnar över till partiledningen.
Leif Pagrotsky åtnjuter respekt i breda lager inom och utanför det socialdemokratiska partiet. Han är en erfaren, klok och utbildad person. Pagrotsky älskades måhända inte av alla för sitt engagemang på nej-sidan i folkomröstningen om EMU 2003. Hans uppträdande signalerade hur som helst att han är en självständigt tänkande person med stor integritet.
Leif Pagrotsky säger till DN att "vi respekterar den realitet som råder här och nu, något annat vore inte ansvarsfullt." Så är det förstås. Vid nästa val har S varit i opposition i 8 år. Saker och ting har förändrats. Dessa saker och ting kommer givetvis åter att ändras framöver. Men inte tillbaka dit där de var för 8 år sedan.
Pagrotsky föreslår att S ska införliva skattesänkningarna på arbete - jobbskatteavdragen - i sin egen nuvarande realitet. Vilket är tämligen odramatiskt. Skattesänkningarna på arbetsinkomster har inte undergrävt statens behov av intäkter för fördelningspolitik. Pagrotsky vill att skatten ska sänkas även för pensionärer, arbetslösa och sjuka. Hans argument för detta är i huvudsak grundade i insikter om konsumtionens betydelse för tillväxten.
Pagrotsky vill även behålla RUT- avdraget därför att det har "vissa positiva effekter för sysselsättningen". Värnskatten på inkomster över 50 000 kronor/månaden bör också vara kvar enligt S-utredaren. Har man mer bör man bidra mer, säger Pagrotsky.
Så är det.