Debatt
Men havet har i modern tid mött tydliga och akuta miljöutmaningar. Läckage av näringsämnen som kväve och fosfor - från industri, jordbruk och hushåll - orsakar algblomning och döda havsbottnar. Torskbestånden har minskat på grund av syrebrist och överfiske. Långlivade miljögifter, såsom dioxiner, bromerade flamskyddsmedel och kadmium, hotar Östersjöns ekosystem. Hot som visar att det är mycket hög tid för ett trendbrott!
Alliansregeringen höjer därför ambitionen med arbetet i havsmiljöfrågor. Havens miljöer likväl som deras tillgångar behöver säkerställas. Det krävs dels en helhetssyn för att på lång sikt samordna olika intressen och mål, dels insatser som på kort sikt åstadkommer nödvändig förbättring i såväl Östersjön som Västerhavet. Därför satsar regeringen fram till år 2010 sammanlagt en halv miljard kronor för olika åtgärder!
Åtgärderna handlar om att skapa en satellitdatabas för oljeskyddsberedskap, att syresätta havsbottnar, att återskapa så kallade marina vandringsvägar, mm. Satsningar görs också för att öka kunskaperna om havsmiljöer. Däribland märks kartläggning av havsbottnar och en utredning av de samhällsekonomiska konsekvenserna av havens miljöförstöring.
Regeringen har i dagarna samlat representanter från miljö- och jordbruksdepartementen i samtliga Östersjöländer. Det är första gången detta sker och förhoppningen är att man ska kunna enas om insatser mot bland annat övergödningen. Detta är det enskilt största hotet mot Östersjön och tillförseln av kväve och fosfor måste minskas radikalt. Sverige driver på för ett gemensamt förbud mot fosfater i tvättmedel och att länderna åtar sig en ökad rening av fosfor i avloppsreningsverken. I sammanhanget kan nämnas beräkningar som visar att om alla länder runt Östersjön skulle avstå från att använda fosfathaltiga tvätt- och rengöringsmedel så skulle de totala utsläppen av fosfor minska med 20 procent. Det har säkerligen också diskuterats om erfarenheter från den svenska jordbrukssektorn som på egna initiativ genomfört framgångsrika projekt, och som på ett kostnadseffektivt sätt lyckats minska näringsförlusterna av kväve och fosfor.
Internationellt samarbete är avgörande för Östersjöns framtid och Sverige kommer att vara en pådrivande faktor för att så ska ske. Det behövs en helhetssyn på Östersjön. En helhetssyn som utvecklar haven som resurs och samordnar olika intressen för att bevara ekosystemen. En helhetssyn för att också kommande generationer ska kunna njuta av svalkande, uppfriskande bad och nyfångad strömming.