Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grattis till 90, Pete Seeger!

Foto: Cheryl Gerber

Norrköping2009-05-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I morgon fyller Pete Seeger 90 år och firas med en stor konsert i New York. Hyllningarna kommer från hela världen och från Sverige organiseras de från Regnagården i närheten av Finspång som vi kunnat läsa om i Folkbladet. Staffan Svensson berättar att han och hans fru i Italien träffade goda vänner till Seeger som förmedlade kontakten. Det är stort. Pete Seeger är en verklig legendar, fortfarande aktiv. I samband med Obamas installation framträdde han ju tillsammans Bruce Springsteen och sjöng Woody Guthries " This land is your land".Pete Seeger har varit en vänsterpolitisk folksångare sedan 1940-talet. Då skapade han tillsammans med sådana som just Guthrie och Leadbelly något nytt som byggde på något gammalt. En musik som ville säga något om samtiden. De sjöng på fackföreningsmöten och politiska sammankomster, men spelade också in skivor och hördes i radio. En av Pete Seegers sånger blev världskänd genom Marlene Dietrichs inspelning; "Where have all the flowers gone", inte bara en vacker visa, utan en vass antikrigssång. "Goodnight Irene" blev en schlager i Sverige med Sven Lindberg. "If I had a hammer" var en hit med Trini Lopez och "Turn,turn,turn", tog the Byrds till topplistorna på 1960-talet. Men det har inte alltid varit självklart att Seegers sånger skulle spelas i radio och vara tillgängliga för skivköpare. Under senator Joseph McCarthys hets mot påstådda och verkliga kommunister på 1950-talet var Pete Seeger svartlistad. Han var verkligen då organiserad kommunist och ställdes inför rätta anklagad för "oamerikansk verksamhet". Hans musik framfördes inte på nästan två decennier i nationell tv eller radio i USA. Det var inte förrän Johnny Cash tog med honom i sin tv-show som Pete Seeger började spelas igen. - Här kommer en stor amerikansk patriot, sa Cash när han introducerade sin kontroversielle gäst, och därmed var isen bruten. Då hade en ny generation folkmusiker, som Bob Dylan och Joan Baez till exempel, gjort succé. Och de tvekade inte att berätta varifrån de fått inspirationen. Utan Seeger och Guthrie ingen Dylan - och utan Dylan ingen Springsteen. Bruce Springsteen genomförde ju för bara ett par år sedan sin hyllning till Pete Seeger genom "The Seeger Sessions - We shall overcome". En stor skivframgång och en bejublad turné som två gånger också kom till Sverige. "We shall overcome" är från början en gammal baptisthymn som Seeger tog upp och gjorde till en kampsång. I Sverige har väl den sången hamnat i visst vanrykte sedan Birgit Friggebo drog till med att alla borde stämma upp i just "We shall..." när det hettade till på ett möte i en invandrarförort som hon och Carl Bildt besökte. I morgon i Madison Square Garden lär den framföras av artister som Emmylou Harris, Eddie Vedder, Steve Earle, Kris Kristofferson, John Mellencamp och många andra.Om Pete själv orkar så vore det fint om han kunde komma till Sverige i augusti. För att ta emot Polarpriset! Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om