Svenska Dagbladet publicerade i går en "gangsterkarta" över Sverige. "Landsortsmaffian" i städer som Norrköping, Eskilstuna och Nyköping står för en växande del av gängkriminaliteten i Sverige.
Det är inte första gången SvD arbetar med det här upplägget. I samarbete med tusentals av sina läsare tog tidningen fram en "räntekarta" över bolåneräntor för ett halvår sedan. Räntekartan fick stort genomslag och bidrog säkerligen till att många låntagare fick argument inför ränteförhandlingar med sina banker. Gangsterkartan är ett än viktigare initiativ. Medan räntekartan mest berörde privatekonomi så skildrar gangsterkartan stora och oroväckande samhällsförändringar.
Utvecklingen i Norrköping är väl känd för oss. Skjutningar på öppen gata, skottlossning och misshandel på krogar och gäng som överfaller och rånar är sorgligt nog på väg att bli vardagsmat. Gangsterkartans förtjänst är att den får oss att lyfta blicken något. Vi kan ana mönster och samband.
Det är kort sagt några av det öppna samhällets förlorare som skjuter och rånar och skrämmer varandra och allmänheten. Det som förenar många av platserna på Svenskans karta är förekomsten av fattiga, arbetslösa, ungdoms- och invandrartäta förorter med dåliga skolor. Alla vill vi göra karriär på något sätt. Upplevs A-karriärens vägar vara stängda så återstår B-karriären. Kan man inte vara bäst på att vara bäst så kan man vara bäst på att vara sämst.
Saken har inte ett dugg med etnicitet att göra. Det här handlar om fattigdom, undermåliga uppväxtvillkor, trasiga familjer, misslyckad integration, dåliga skolor och brister i det sociala och polisiära arbetet.
Gangsterkartan utmanar vår bild av vad Sverige är och bör vara.