Gabelic är rätt man för Europa

Han är en korsning mellan diplomat och politiker. Mina tankar går till Sveriges FN-nestor Jan Eliasson när jag lyssnar på Aleksander Gabelic.

Alexander Gabelic (S) från Linköping bör komma högt upp på listan i valet till EU-parlamentet.

Alexander Gabelic (S) från Linköping bör komma högt upp på listan i valet till EU-parlamentet.

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2013-08-16 06:32
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aleksander Gabelic från Linköping är en spännande och intressant socialdemokrat. I dag meddelar Gabelic att han gärna ställer upp som kandidat på S-listan i valet till Europaparlamentet nästa år. Finns det något förnuft kvar i världen så bör Socialdemokraterna ta emot Gabelic med öppna armar.

Han förenar lång erfarenhet av politik med djupa kunskaper om andra delar av tillvaron. Utrikesfrågor är hans huvudintresse. Hans ordförandeskap i Svenska FN-förbundet ger honom insikter och nätverk i stora delar av världen. I våra alltmer globala och gränsnonchalanta tidevarv representerar sådana erfarenheter stora tillgångar.

Gabelic blev lite tilltufsad för några år sedan när han under lätt turbulenta former drog kortaste strået i kampen om en "säker" plats på Östgötasossarnas valsedel till riksdagsvalet 2010.

När vi träffades för en pratstund i går fick jag klart för mig att han har lagt det där bakom sig. Visst hade han gärna fortsatt i riksdagen dit han invaldes 2006. Men politiken är som den är. När vallistor ska sättas samman är det trångt om saligheten. Geografi, kön och lämpliga bakgrunder ska fogas ihop till en lista som de flesta kan leva med. Till "de flesta" kan vi nu även räkna in Aleksander Gabelic.

Han kunde ha fastnat i bitterhet och navelskåderi. Det finns de som gör det. Men inte Gabelic.

– Jag var ledsen och besviken ett tag. Men livet går vidare. Och eftersom jag ville vara med i livet så gick jag också vidare, sa han till mig i går.

Förhoppningsvis är Bryssel och Strasbourg de nästa anhalterna på hans politiska livsresa.

Aleksander Gabelic är som klippt och skuren för Europaparlamentet. Trots att han bara är 47 år ung rör han sig som fisken i vattnet i internationella miljöer.

Han är en korsning mellan diplomat och politiker. Mina tankar går till Sveriges FN-nestor Jan Eliasson när jag lyssnar på Aleksander Gabelic.

Han är rolig, spirituell, välutbildad - juridisk kandidatexamen från Lunds universitet - och han har breda kunskaper om allt från tennis och till miljötekniskt företagande. Allt detta är viktiga egenskaper för att kunna göra intryck och avtryck som Europaparlamentariker.

Det som slår an starkast hos mig är emellertid Gabelic starka värdegrund. Hans engagemang för mänskliga rättigheter och människovärdet är genuint. I ett Europa där flera länder plågas inte bara av ekonomiska underskott och massarbetslöshet utan även av främlingsfientlighet och rasism behövs det parlamentariker med Gabelic egenskaper och förmågor.

Regionalpolitik och jordbruksstöd i all ära; sett i ett större perspektiv är kampen för demokrati, fred och mänskliga rättigheter Europaunionens kroppspulsåder. Vilket innebär att detta även är Sveriges viktigaste frågor. Europa är liksom inte någon annanstans. Europa är här. Sverige är där.

Med Aleksander Gabelic på listan till Europaparlamentet ökar därför den svenska socialdemokratins möjligheter att göra positiv skillnad på avgörande områden.

Läs mer om