Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Först målen - sedan medlen

Norrköping2011-06-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Östsvenska Handelskammaren verkar vara den ropandes röst i öknen när det gäller diskussionen om framtida regiondelning. Handelskammaren har nämligen haft den goda smaken att påpeka vikten av att först diskutera målen, innan man väljer verktygen för att nå dessa mål. Handelskammaren ser tillväxten som det övergripande målet. Jag instämmer, eftersom tillväxten är förutsättningen för fler jobb, mer resurser till välfärden och en stimulerande utmaning för all utbildning.

I en debattartikel har de sedan listat följande kriterier för diskussionen om hur en regionindelning ska kunna se ut.

Funktionella arbetsmarknadsregioner.

Kommuner, inte län, som byggstenar (även om detta går utanför vad som ligger till grund för regionutredningen).

Varje region ska ha minst en högskola eller ett universitet.

Infrastrukturen ska stödja pendling inom regionen.

För att få tillräckligt stor skattebas och dynamisk kraft i regionen bör storleken vara cirka 1 miljon invånare.

Det bör finnas minst ett tillväxtcentrum som fungerar som motor i regionen

Det bör understrykas att begreppet "funktionell arbetsmarknadsregion" från början grundar sig på hur människorna själva väljer att pendla från sin bostad till jobbet. Det är alltså inte något som bestäms i sammanträdesrum. Det var så begreppet fjärde storstadsregionen kom till.. Norrköping - Linköping tillsammans med kranskommunerna är en starkt funktionell arbetsmarknadsregion.

Med rätt satsning på utbyggd infrastruktur är det inte svårt att förstå att också ett rimligt antal av de kommuner som gränsar till Östergötland också kan ingå i en blivande Östra Götalandsregion. Jag instämmer med Handelskammarens uppfattning att det ska vara kommunerna som utgör byggstenar i en framtida region.

Diskussionen om den framtida regionindelning försöker lösa alla problem med en enda modell. Det kommer att misslyckas. Det är den insikten jag tycker om med Östsvenska Handelskammarens inlägg i debatten. Bestäm målet, peka ut kriterierna för att nå det målet och skrid till handling.

Regionförbundet Östsam har till uppgift att utveckla regionen till en konkurrenskraftig plats att bo, verka och arbeta i, tillsammans med kommunerna. Gör det, inte bara tillsammans med kommunerna utan också tillsammans med Handelskammaren.

Läs mer om