Vår svenska sjukförsäkring har varit i centrum i den politiska debatten. Det är positivt att det finns intresse för våra trygghetssystem och det är viktigt att hållbarheten i socialförsäkringarna diskuteras. Samtidigt är det lätt att tolka det som att de politiska åsikterna om sjukförsäkringen är mycket olika. Tittar man tillbaka historiskt, eller väljer att blicka framåt blir det däremot tydligt att så inte är fallet.
Politikens skillnaderNär alliansregeringen tillträdde 2006 hade Sverige världens mest sjukfrånvarande befolkning trots att vi samtidigt hade en av världens friskaste befolkningar. Sjukförsäkringen hade blivit till "en parkeringsplats för problem den inte är avsedd för", för att använda den tidigare sjukförsäkringsministern, Anna Hedborgs (S), egna ord. Människor blev sjuskrivna trots att de inte saknade arbetsförmåga. Detta slog också den socialdemokratiskt tillsatta socialförsäkringsutredningen fast, när den kritiserade det dåvarande sjukförsäkringssystemet på en mängd punkter.
Även LO insåg att rådande ordning var ohållbar och föreslog bland annat att 15 månader skulle vara den maximala tiden för rätt till sjukpenning. Socialdemokraternas eget välfärdsrådslag kom fram till slutsatserna att "alltför många blev kvar i sjukersättning för länge utan att få stöd att snabbt komma tillbaka" och att försäkringen blivit en "långvarig försörjning istället för en väg vidare".
Det rådde således samsyn om behovet av sådana förändringar som Alliansen sedan genomförde med 2008-års sjukförsäkringsreform.
Efter reformen har vi fått en mer ändamålsenlig sjukförsäkring som genom tidiga och aktiva insatser ger stöd åt människor så att man snabbare kan återkomma till arbetsgemenskapen. Utanförskapet på grund av sjukfrånvaro har minskat med 200 000 personer och över 20 000 förtidspensionärer har anmält att de har börjat jobba. Sjukfrånvaron ligger idag strax över genomsnittet för jämförbara europeiska länder.
Alliansen vill fortsätta se över våra trygghetssystem för att utveckla och förbättra dem ytterligare. En inställning jag är övertygad om att vi delar med övriga politiska partier.
Detta visar sig också i den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen där vi arbetar med att se över hur vi får långsiktiga och stabila socialförsäkringar även i framtiden. Exempel på denna samsyn är att utredningen så här långt har levererat två eniga betänkanden och förhoppningen är att kommande utredningsarbete fortsätter i samma anda. Detta är avgörande då våra allmänna trygghetssystem är alldeles för viktiga för att vara föremål för populistiska utspel och yvig politisk retorik.