Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fiasko för Sverige i EU?

Håller det svenska EU-ordförandeskapet på att utvecklas till ett fiasko? I en för EU kritisk tid, verkar ordförandelandet inte ha koll på någon av de stora frågorna på dagordningen: klimatet, det nya fördraget och ekonomin. Ett svenskt förslag om att finna en användning för den kostbara stående EU-styrkan har redan fått nobben.

Norrköping2009-10-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Belysande är Reinfeldts tafatta försök att komma till tals med Tjeckiens president Vaclav Klaus som, sedan Irland i en ny folkomröstning sagt ja till Lissabonfördraget, är den siste som sätter käppar i hjulet för EU:s nya konstitution. De tjeckiska ledarna uteblir från Reinfeldts möten, och Klaus besvarar inte ens hans telefonsamtal! Reinfeldt har inte fått med sig Obama i klimatfrågan, och har inte ens kunnat ena EU-länderna om hur klimatåtgärderna ska finansieras. Det mesta lutar idag åt att FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december bara blir en ny anhalt i raden av resultatlösa klimatmöten. Desto aktivare är Reinfeldts finans- och utrikesministrar. Anders Borg har hunnit göra sig ovän med både de små och stora länderna i Europa. Han låter piskan vina över det lilla hårt krisdrabbade Lettland, som enligt hans uppfattning inte lagt ner tillräckligt många skolor och sjukhus för att kvalificera sig för nödlånen från bland annat Sverige. Han uppträder också som klassens ordningsman när det gäller Europas budgetunderskott. Länder som t ex Storbritannien, som i motsats till Sverige fört en aktiv konjunkturpolitik, manas att snabbt minska underskotten. Borg borde begrunda varför Sveriges arbetslöshet växer snabbare än på de flesta håll i Europa. Utrikesminister Carl Bildt ägnar sin energi åt att försöka bli EU:s nye "utrikesminister", men är troligen chanslös mot Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner. Den Höge representanten, som posten kallas på EU:s fikonspråk, blir också vice ordförande för kommissionen och kan bidra till en välbehövlig inre och yttre samordning av EU-ländernas internationella agerande. Men detaljerna är ännu oklara. Oklart är också hur mycket makt den nye permanente ordföranden ska få. Här nämns bland andra Tony Blair, Storbritanniens förre premiärminister. Blair är inkarnationen av europeisk undfallenhet mot USA, han är genuint impopulär i Tredje världen och hans tricksande med sanningen för att lura in britterna i Irakkriget borde för all framtid diskvalicera honom för ett ledande ämbete i Europa. Varför inte bryta gubbdominansen i EU med Irlands förra president Mary Robinson? Robinson är en engagerad, skicklig och hederlig politiker, som skulle företräda det nya Europa på ett utmärkt sätt. Det finns inga tecken på att Reinfeldt & Co har något större inflytande på den här processen heller. Det lär inte hindra patriotiska svenska media från att utmåla varje kompromiss som gjorts över ordförandeskapets huvud som en seger för Reinfeldt. Oppositionen har slutit borgfred och tiger när viktiga beslut tas om Europa.
Läs mer om