Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fel fördelning av politiska uppdrag

Det är skillnad på att vara politiker i en kommun och att vara det i riksdagen. Vi arbetar med olika system för de folkvalda. I riksdagen har de ledamöter som tillhör majoriteten, alltså i de partier som bildar regering, ett större inflytande än de som tillhör minoriteten.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2010-08-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsråden och departementen arbetar helt skiljt från oppositionen. Den har ingen insyn i vad som försiggår i regeringen, utan får förslagen från regeringen på riksdagens bord.

I kommunerna är det annorlunda. Där sitter alla partiföreträdare med i varje nämnd, i varje styrelsen. Visserligen står antalet ledamöter i proportion till valresultatet, men alla är med på något hörn.

Det betyder att också oppositionen deltar i beredningen av ett ärende som ska till fullmäktige för avgörande. Ibland medverkar de till hur förslaget så småningom ska se ut. Ibland blir motsättningarna så stora att oppositionen lägger ett eget förslag i stället.

Går vi några årtionden tillbaka i tiden så fanns det i Norrköpings kommun ett samlingsstyre. Också oppositionspartierna hade ordförandeposter i ett antal nämnder.

Så är det inte längre. Numera finns det en tydlig majoritet som tillsätter ordförandeposterna i alla nämnder och styrelser. Man vill på det viset tydligt visa väljarna vilka som har ansvaret för de beslut som fattas, vilken politisk inriktning som har möjlighet att genomföra sitt program.

Det här har blivit tydligare med den allt mer fasta blockpolitiken, där partierna i förväg bestämmer sig för vilka som håller ihop. Hör man till majoriteten tar man ansvar för kommunen, hör man till minoriteten tar man inte ansvar.

Jag är inte säker på att det alltid är av godo. Ibland får det konstiga konsekvenser.

Häromdagen klagade oppositionspolitiker Mathias Sundin (FP) på att ingen från majoriteten hade närvarat vid invigningen av en ny panna i Fiskeby. Själv var han där.

Han ansåg nämligen att det var någon majoritetsföreträdare som skulle prata med ägaren av bruket. Själv hade han ju inget ansvar. Nu visade det sig att han hade fel i sak, Byggnadsnämndens ordförande Jan-Olov Öster (S) var där, men det har ingen betydelse för resonemanget.

Samma Folkpartist föreslår att Hyresbostäders fastigheter borde säljas. Något sådant har inte hörts från Folkpartisten som sitter i styrelsen för Hyresbostäder.

Fredrik Bergqvist (M), som också sitter i Hyresbostäders styrelse, skriver på sin blogg att "vi Moderater utesluter inte en försäljning av bolaget. Dessutom har bolaget en spretig verksamhet över kommunen som skulle må bra av att renodlas".

Inte heller han har framfört någon av åsikterna i den styrelse han sitter.

Det blir något konstigt i en situation där nästan hälften av de valda kommunpolitikerna inte anser, eller inser, att de har något ansvar.


Det är rimligt
med en uppdelning som tydliggör åt vilken politisk riktning kommunen styr.

Det är inte rimligt att det finns valda politiker som inte anser sig ha något ansvar för kommunens bästa eller som inte för fram sina synpunkter i de nämnder och styrelsen de sitter.

Läs mer om