Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fel blir till rätt på CNG i Finspång

Curt Nicolin Gymnasiet är i mina ögon en våt dröm för alla som tycker att Jan Björklund har både rätt och fel

Björklund borde slå en signal till Schenström i Finspång.

Björklund borde slå en signal till Schenström i Finspång.

Foto: Robert Svensson

Norrköping2012-08-23 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magnus Schenström är vd på Curt Nicolin Gymnasiet (CNG) i Finspång. Häromdagen skickade Schenström ut ett pressmeddelande med budskapet "vi gör redan idag det Jan Björklund i går sa att han vill utreda."

Det som utbildningsminister Jan Björklund vill utreda är hur gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram ska bli mer attraktivt. På pressträffen där utredningen presenterades passade Björklund även på att kommentera kritiken mot det allmänt fallande intresset för gymnasieskolans övriga yrkesinriktade program. Antalet sökande har minskat med nästan 4 procent sedan förra året då högskolebehörigheten togs bort från yrkesprogrammen. Enligt kritikerna riskerar yrkesprogrammen därmed att uppfattas som mindre lockande och intressanta. Jan Björklund förklarade att nedgången till stor del beror på att nya högskoleförberedande program lockat till sig personer som annars skulle ha valt ett yrkesprogram. Vilket Björklund tycker är en bra utveckling. Enligt utbildningsministern är t ex det nya teknikprogrammet ett "succéprogram." Programmet motsvarar arbetsmarknadens behov av mer utbildade ingenjörer, sa Björklund på pressträffen 20 augusti.

CNG är i mina ögon en våt dröm för alla som tycker att Jan Björklund har både rätt och fel. Det är rätt och modernt att satsa hårt på seriösa yrkesprogram som ökar möjligheten att få snabba övergångar mellan studier och arbete. Det är fel och omodernt att dra skarpa gränser mellan teoretiska och praktiska kompetenser. Inom de yrkesfält där det alls efterfrågas utbildade medarbetare råder i stället växande krav på dubbla kompetenser.

På CNG i Finspång har alla elever möjlighet att läsa till  full behörighet; få dubbla kompetenser. På skolan finns bl a teknikprogrammet och det industritekniska programmet. "På det Industritekniska programmet kan man komplettera med så mycket matematik och fysik man vill för den behörighet man söker," berättar Magnus Schenström när vi talades vid i går. Han understryker att "full behörighet" är något helt annat än den rätt till endast "grundläggande behörighet" som yrkeselever har i den nya gymnasieskolan. "Grundläggande behörighet kommer man inte långt med om man vill läsa vidare till något speciellt", säger CNG: s vd.

Omvänt gäller att på det studieinriktade teknikprogrammet kan eleverna komplettera med industritekniska kurser och därmed bli yrkestekniskt kompetenta.

CNG är en friskola som ägs av näringslivet och Finspångs kommun i partnerskap. Skolan har ansökt om att starta ett vård- och omsorgsprogram. Också detta program kommer att ges med dubbla kompetenser. "Eleverna ska lätt kunna gå vidare till t.ex. sjuksköterskestudier", säger Magnus Schenström.

"Inget är viktigare än att försörja industrin och vården med kvalificerade medarbetare", säger Schenström på CNG. Så är det. Därför borde gymnasieskolan göra det i högre grad än i dag.

Läs mer om