Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett steg framåt trots allt

Norrköping2009-12-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Wen Jiabao är premiärminister i Kina. Han var en av huvudrollsinnehavarna under klimatmötets avslutning i natt. Kina är både ledande U-land och blivande I-land när det gäller utsläpp av växthusgaser. Vad Kina gör och inte gör har därför mycket stor betydelse för vad alla andra U- och I- länder gör. USA och Kina är kommunicerande kärl i världens tunga och avgörande frågor. En omställning i mer klimatvänlig riktning är kortsiktigt en ekonomisk risk. Ett bindande globalt avtal kommer inte att komma till stånd förrän Kina och USA vågar lova dyra omställningar av sin energiproduktion. För att sådana löften ska komma till stånd måste de båda stormakterna lita på varandra. Så långt har de inte kommit än. USA vill att Kinas utlovade utsläppsbegränsningar ska kunna kontrolleras av övriga världen. Detta motsätter sig Kina fortfarande. Vilket självklart har att göra med att Kina är en diktatur; betydligt mer benägen att övervaka sina medborgare än att köra med öppna kort i det internationella samarbetet. Men vi har de länder och ledare som vi har. Det är meningslöst att drömma om en annan värld. Ska det inom rimlig tid bli rejält lägre utsläpp av växthusgaser så är det de ledare vi ser som vi har. USA:s president Barack Obama var mycket aktiv under sitt besök på klimatmötet. Det märktes att han var angelägen om att mötet skulle sluta på ett sätt som flyttar fram positionerna inför de fortsatta förhandlingarna. Trött och med "blodsprängda ögon", enligt New York Times, kunde president Obama också redovisa ett hoppfullt resultat innan han for hem till Washington. USA, Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika har enats om en fortsättning. Centralt i kompromissen som uppnåddes är att länderna går med på gemensam övervakning av respektive lands utsläppsbegränsningar. Vi måste visa oss själva och världen att vi kan handla och inte bara prata, sa Obama i sitt korta tal till mötet. Det viktigaste resultatet från övningarna i Köpenhamn är att klimatet nu helt oomtvistligt är en stentung fråga även i tidigare "vägrarstater" som USA, Kina och Indien.
Läs mer om