Stefan Carlsson är landshövding i Kalmar län. Tidigare i sitt liv har han hunnit med en hel del. Han har en gedigen bakgrund inom den offentliga sjukvården. Stefan Carlsson har bl a tjänstgjort som landstingsdirektör i Jämtland, vd för Apoteket AB och regiondirektör i Skåne. Under senare tid har haft uppdraget att leda "Statens vård- och omsorgsutredning".
I går presenterade han sina förslag på DN Debatt. Carlsson föreslår ovanligt radikala förändringar. Tolv myndigheter ska läggas ner. Fyra nya myndigheter ska byggas upp. Allt i syfte att ge staten en tydligare roll i vården och omsorgen: "Om resurserna ska räcka och kvaliteten hållas hög, behöver de bästa metoderna och arbetssätten nå ut i alla verksamheter och fungera även över organisatoriska gränser. Prioriteringar måste bygga på bra kunskapsunderlag och systematiska avvägningar. Medborgarna behöver kunna lita på att all offentligt finansierad vård och omsorg håller god kvalitet", skrev Carlsson på DN Debatt i går.
Socialminister Göran Hägglund (KD) tog emot utredningens förslag. I en intervju med TT förutsåg han erfaret och nyktert att Carlssons utredning kommer att möta motstånd "Den som slår vakt om det som redan finns är mer engagerad än den som ska överblicka fördelarna med en förändring", sa Hägglund.
Så är det förstås. Det är inga små myndigheter som Stefan Carlsson vill lägga ner. Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet lär t ex knappast bara säga ja och amen till sin avveckling. Av de kommentarer jag tagit del av tycks dock de flesta dela utredarnas syn på behov av förändringar.
På Akademikerbloggen sägs att det är omöjligt att "på studs värdera konsekvenser, förtjänster och eventuella brister med förslagen. Men helt klart är att utredningen sätter fingret på viktiga framtidsfrågor som rör kvalitet och hållbarhet i vård och omsorg (--) Den statliga styrningen är rörig och otydlig. Tillsyn, normering och verksamhetsstöd samsas i en och samma myndighet som dessutom dras med stora organisatoriska problem". Hägglunds partivänner i Stockholms läns landsting ger också Carlsson rätt i sin ansats: "Dagens splittring på dussinet myndigheter är inte hälsosam". Arbetsgivarorganisationen Almega konstaterar på sin blogg att "i dag är det onekligen en ganska vildvuxen flora av myndigheter".
Det är precis som Akademikerbloggen skriver svårt att på "studs" ta ställning till utredningens omfattande förslag. Tendensen att efterfråga mer tydlig och effektiv statlig styrning är hur som helst ett tydligt mönster i tiden. Jag är t ex säker på att en motsvarande utredning av statens myndigheter på utbildningsområdet skulle komma till liknande slutsatser som Stefan Carlsson. Att se över och effektivisera myndigheterna har dessutom ett värde i sig. Myndigheter har ett slags gener som får dem att växa och förökas av egen kraft om man inte ser upp. Jag skulle bli förvånad om inte betydande delar av Carlssons förslag genomförs vad det lider.