Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett råare samhälle

Visst har det varit extra mycket mord och annat brottsligt elände i påsk? Nyheter om bland annat dubbelmord, mordrättegångar och jakt på misstänkta parkeringsplatsmördare har pumpats ut av de stora medierna.

Foto: unknown

Norrköping2010-04-06 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart lär forskare från Brottsförebyggande tådet - BRÅ - intervjuas. BRÅ-forskarnas sedvanliga kommentar brukar vara att det grova våldet inte alls ökar utan snarare minskar.

Det är en väldig klyfta mellan medias bilder av brottsverkligheten och BRÅ:s statistiska verklighet. Båda verklighetsbilderna är dessutom hyfsat sanna. BRÅ har sina databanker. Media hittar inte på de mord och mördarjakter de skriver om.

I förra veckan presenterade Radions Eko-redaktion en undersökning av hur medborgarna viktar olika frågor inför höstens riksdagsval. Brottslighet rankas inte särskilt högt. När medborgarna blir väljare är de betydligt mer oroade och intresserade av arbetslöshet, sjukvård, miljö, skola och äldreomsorg.

Väljarna tycks sålunda ansluta sig till BRÅ:s verklighetsuppfattning. Brottsligheten är ingen alarmerande samhällsfråga.

Kan det vara så att den grova brottsligheten blir alltmer koncentrerad till en tämligen begränsad krets av kriminella/sjuka utanförskapspersoner?

Ur denna krets rekryteras de flesta gärningsmän och de flesta brottsoffer; den stora allmänheten behöver liksom inte bry sig. Bilderna av mord, dråp, bombade nattklubbar och väpnade nattliga uppgörelser i förorterna blir något att förfasa sig över. Förfasningen väcker dock inga politiska instinkter. Kriminaliteten pågår "någon annanstans" - ungefär som en självmordsbomb i Pakistan eller plundringar efter en jordbävning i Haiti. Bilderna av våldet och döden är hemska. På det personliga planet finns emellertid ingen större anledning till oro. Få etablerade "vanliga människor" känner någon mördare eller någon som blivit skjuten på stan. Med arbetslöshet och äldreomsorg förhåller det sig annorlunda. På de fälten kan vi alla bli direkt drabbade.

Brottsligheten förtjänar ett större politiskt intresse. Låt vara att grov kriminalitet som pågår i isolerade enklaver sällan innebär några direkta hot mot medel Mohamud Svensson. Indirekt drabbas däremot vi alla. Det blir ett råare samhälle. Kriminella grupper kan bli maktfaktorer med förgreningar in i det öppna samhället. Livschanserna kan försämras för alla de människor som av ekonomiska och sociala skäl tvingas leva i de kriminella sfärernas gränstrakter.

Läs mer om