Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett längre (arbets)liv

Partierna i den s k pensionsarbetsgruppen tar fortsatt ansvar för pensionssystemets hållfasthet. Vi lever allt längre. Vilket förstås är bra. Nackdelen är att pensionsutbetalningarna därmed riskerar att bli mindre värda. Vilket missgynnar såväl enskilda individer som samhällsekonomin i stort.

Foto: unknown

Norrköping2011-02-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ska de fem partierna - alliansens partier och Socialdemokraterna - tillsammans utreda om och hur pensionsåldern ska höjas. I dag utfaller garantipensionen vid 65 års ålder. Ska förmånsåldern ändras till 66? I dag har anställda medarbetare rättighet att arbeta till 67 års ålder. Ska den rätten förlängas till den dag den anställde fyller 69?

Rätten att arbeta bör inte utsträckas för långt upp i åren. Det kan i förlängningen leda till en obalans mellan arbetsgivarnas och anställdas rättigheter. Vilket t ex kan missgynna äldre arbetssökande. Att höja åldern för garantipensionen förefaller att vara en smidigare lösning.

Eller finns det andra och bättre metoder att få fler av de nya livsåren att ägnas åt arbete?

Pensionssystemet är ett av välfärdens allra mest centrala områden. Arbetade och beskattade timmar, dagar och år är det som bestämmer storleken på såväl den statliga pensionen som på tjänstepensionerna.

Lever vi längre så måste vi arbeta längre. Konstigare är det inte.

Läs mer om