Socialstyrelsen har haft regeringens uppdrag att utreda om det finns några systematiska kvalitetsskillnader mellan kommunalt eller enskilt driven vård och omsorg för äldre. Generaldirektören Lars-Erik Holm fick uppdraget i höstas; i efterdyningarna av uppmärksamheten kring missförhållanden på ett äldreboende i Stockholm som företaget Carema Care hade på entreprenad.
Socialstyrelsen har inte haft särskilt lång tid på sig. Det innebär att den rapport som Lars-Erik Holm presenterade i går har många gemensamma drag med den forskningsöversikt (Konkurrensens konsekvenser) som SNS publicerade förra året. Socialstyrelsen konstaterar precis som SNS att det "behövs ytterligare underlag som i dag saknas" för att kunna dra några säkra slutsatser.
Att rapporten ändå publiceras har dock ett egenvärde. Mot bakgrund av den upphetsade stämning som rådde på senhösten 2011 var det viktigt att snabbt få fram alla tillgängliga fakta. Socialstyrelsen har analyserat undersökningar om äldres uppfattningar från 17 kommuner och Stockholms stad, granskat material från den statliga tillsynen av äldrevården/omsorgen, gått igenom tidigare studier och analyserat "Äldreguidens" enhetsundersökningar där ungefär 5 200 kommunala och enskilda enheter ingår.
Socialstyrelsens snabbkoll är således så pass djup att "systematiska kvalitetsskillnader" mellan kommunala och enskilda utförare borde ha kommit i dagen om de funnits. Vilket de inte tycks göra. Lars-Erik Holm kan heller inte rapportera om några skillnader mellan kommunala och enskilda när det gäller "risken att göra allvarliga misstag". Några skillnader mellan vinstdrivande och icke-vinstdrivande privata utförare finns inte att rapportera.
Gott och väl så långt. Men fortsatta studier om vad som driver kvalitet respektive vanvård är ytterst angelägna.