En majoritet i riksdagen vill ha mer insyn i hovets ekonomi. Det beslutade riksdagens Konstitutionsutskott i går. Däremot finns det bara en tanig minoritet i samma utskott som vill öppna upp för mer offentlig insyn i partiernas ekonomi.
V och MP höll konsekvent på ja linjen i utskottets båda omröstningar om insyn och öppenhet. De fyra regeringspartierna stod lika konsekvent bakom nej linjen. S och SD vacklade lite hit och dit. De båda partierna sa ja till ökad insyn i hovet och nej till en lag om offentlig redovisning av gåvor till partierna.
Omröstningarna i KU blev snabbt flitigt kommenterade på alla åsiktsforum som den digitala världen kan uppbåda. Mest kritik och flest svulstiga påhopp drabbade Socialdemokraterna för att partiet bytte fot i frågan om lagstiftning om partibidragens offentlighet. Även Moderaterna fick sina slängar förstås. I en förhoppningsvis hastigt påkommen nätkommentar från Aftonbladets ledarredaktion påstods t ex att det "stinker" om M eftersom de tagit emot 90 miljoner kronor från "hemliga personer". Enligt den upphetsade ledarskribenten får vi nu inte veta "vem som betalade för att släppa Carema och Attendo" lösa i svensk äldreomsorg.
Ja herre min skapare..
Sakligt sett är det en storm i ett vattenglas. De politiska partierna i Sverige är i allt väsentligt offentligt finansierade. Moderaternas totala intäkter var år 2010, 165 miljoner kronor. Ungefär 148 av dessa miljoner kommer från olika former av offentligt partistöd. Lite drygt 7 000 personer skänkte tillsammans 7 miljoner kronor till partiet. 5 miljoner kronor är medlemsavgifter. Enligt partiets officiella intäktsredovisning togs inga gåvor emot från organisationer och företag.
Socialdemokraterna redovisar 156 miljoner kronor i partistöd av olika slag. S fick gåvor från 6000 privatpersoner på totalt 3, 2 miljoner kronor år 2010. Medlemsavgifter gav 6 miljoner i intäkter. Socialdemokraterna är ett rikare parti än Moderaterna framförallt därför att S drog in 53 miljoner kronor på egna lotterier och på grund av att fackliga organisationer skänkte 16 miljoner kronor till partiet. Försäljningen av 1 maj märken gav också en nätt intäkt.
Allt detta finns redovisat tydligt och klart. Riksdagspartierna har slutit en frivillig överenskommelse om hur redovisningen ska gå till. Det som sakligt sett talar för en lag om redovisning är att Sverigedemokraterna vad jag förstår inte respekterar överenskommelsen om öppen redovisning.
Politiskt sett är det svårbegripligt att S och M motsätter sig en lagstiftning. Varför utsätta sig för detta återkommande obehag från rättrogna? Utöver statsbidragen och de lokala partistöden är det kaffepengar som partierna får in i gåvor. Är partierna "köpta" av någon så är det av staten.
Jag tolkar Socialdemokraterna i KU som att de nu vill föra ytterligare samtal med M och övriga partier om att trots allt komma överens om en lagstiftning. Sven-Erik Österberg (S) uttryckte vissa förhoppningar om att så skulle kunna bli fallet. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa så sent som förra året i riksdagen att han inte ville ha en lagstiftning men att han ändå kan tänka sig en lagstiftning. En politiker som uttrycker sig på det viset är redo för förhandling.
Låt vara att en lag om öppen redovisning av partiernas intäkter kanske är ett lika hårt slag i luften som vad oppositionspartiernas krav på hovet är. Hur man än vrider och vänder på sig så är dock öppenhet något av tidens lösen. Vilket såväl hovet som partierna får anpassa sig till.
Därför vore det snyggt och bra med en lag om öppen redovisning av riksdagspartiernas intäkter. Vid en förhandling i lugn och ro är jag övertygad om att det finns goda chanser till en stor majoritet för ett ja till en redovisningslag. En gammal surdeg kan därmed lyftas bort från den politiska striden. Vilket politiken och väljarna har allt att vinna på.