Såväl inom kommersiell reklam som inom politisk propaganda förekommer ibland argumentet att det många människor valt inte kan vara fel. Jag tillåter mig att tvivla.
När jag studerade psykologi genomgick vi ett experiment. Vår lärare gav oss ett mycket komplicerat logiskt problem som vi skulle lösa enskilt. När alla lämnat in sina lösningar fann han, utan att nämna det till oss, att som väntat bara ett fåtal klarat uppgiften. Han delade då in oss i grupper där de som svarat rätt blandades med dem som på olika sätt svarat fel. De som svarat rätt var då ensamma i sina grupper, i klar minoritet i förhållande till de som svarat fel. Gruppernas uppgift var nu att forma gemensamma svar. Genomgående i grupprocesserna var att de som svarat rätt nu gav upp mot majoriteterna och alla grupperna lämnade in svar som var fel.
Vi som har kommit så långt på livets dagordning att vi minns kulturrevolutionen i Kina minns också bilderna på hundratusentals rödgardister som med Maos lilla röda i händerna skanderade slagord på Himmelska fridens torg. Idag vet nog alla, inklusive de flesta kineser, att en miljard människor hade fel. Som miljöpartist är jag starkt medveten om att en förkrossande majoritet av Sveriges befolkning inte delar min vision om ett ekologiskt, socialt och demokratiskt hållbart samhälle. Men jag ger inte upp min vision bara för att jag har majoriteten emot mig. När alla tänker lika tänker ingen särskilt mycket och vem vill egentligen ha ett samhälle som inte är ekologiskt, socialt och demokratiskt hållbart?
I den representativa demokratin har vi folkvalda uppdraget att lösa gemensamma problem. Mandaten är dock sällan så detaljerat utformade att alla enskilda frågor ör reglerade i uppdragen. Ibland uppkommer därför situationer där de folkvaldas, i demokratisk ordning, fattade beslut inte upplevs stämma med en del av opinionen.
Opinionen kan vara både stark och högljudd och mena sig representera folket och att det är odemokratiskt att inte följa dess mening. Men det kan vara svårt att värdera vad den egentligen är värd. De som tycker annorlunda brukar sällan organisera sig och att ordna folkomröstningar i enskilda frågor är svårt och kostsamt.
Vad som är rätt och vad som är fel är många gånger en fråga om värderingar och visioner. Vi har alla våra egna åsikter, men att påstå att man har rätt bara för att man är många kan aldrig vara rätt.