Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En klassisk högerkupp

Norrköping2009-07-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vänstervågen i Latinamerika som började i de stora länderna - Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay och Venezuela - har på senare år nått de mindre länderna på kontinenten, till exempel Peru och Bolivia, och i Centralamerika, däribland Honduras. Honduras är ett av världens fattigaste länder som styrts av en liten rik inhemsk elit, de amerikanska bananjättarna Chiquita och Dole, katolska kyrkan och CIA i skön förening. Högerkuppen var oväntad, men ändå inte helt överraskande. Vänstervågen är egentligen en demokratiseringsvåg. Den har svept undan militären och totalitära och korrupta högerregimer, den har gett röst åt de fattiga (däribland de indianska urfolken), den har satt igång sociala reformer och den har på olika sätt försökt stoppa den utländska exploateringen av naturtillgångarna. Den rika eliten ser naturligtvis med oro på den här utvecklingen, och gör motstånd i olika former. Eftersom de ofta kontrollerar statsapparaten inklusive militären, domstolarna och media har de goda möjligheter att sabotera de demokratiska regeringar som kommit på plats.Statskuppen i Honduras är en klassisk högerkupp, snarare än en ren militärkupp. Det var landets högsta domstol (dvs den gamla elitens domare) som beordrade militären att storma presidentpalatset och kidnappa den demokratiskt valde presidenten Manuel "Mel" Zelaya sedan denne velat ordna en folkomröstning för att undersöka stödet för en eventuell grundlagsändring. Militären användes alltså som ett verktyg för de besuttna, och när den nu i praktiken styr landet är det inte på egna vägnar utan på uppdrag av den gamla eliten och de utländska bolagen. De högre militärerna är naturligtvis en del av det etablissemanget.Kuppen har fördömts inte bara i hela Latinamerika (inklusive av högerregeringen i Colombia, det enda land i regionen som inte kunnat få stopp på sitt inbördeskrig), utan av i stort sett alla länder i världen, inklusive USA. Inget tyder på att den amerikanska regeringen under Obama har haft några fingrar med i spelet. Men inte ens Obama har kontroll över vad amerikanska bolag företar sig när de ser sina intressen hotade utomlands.Protesterna har hur som helst varit lama, och inga konkreta åtgärder har vidtagits för att återinföra demokratin i Honduras. Det är oroväckande med tanke på att statskuppen i Honduras bryter decennier av demokratisk utveckling i Latinamerika, och att exemplet lätt kan smitta av sig till andra länder i regionen. En mycket hårdare reaktion hade varit på sin plats.Kuppen i Honduras blev det svenska EU-ordförandeskapets första utrikespolitiska kris, men Reinfeldt & Co verkar knappt ha lagt märke till den. Bildt far runt som en skottspole, men han har veterligen bara gjort ett enda nedslag i Latinamerika, fast det är en av våra allra största exportmarknader. Latinamerika (och Afrika) verkar inte finnas på Bildts karta. Han har kanske tappat bort undre hälften av globen på någon flygplats.
Läs mer om