Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En demokratisk kalkon

Norrköping2008-05-21 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Grundlagsutredningen har suttit i tre år. Senare i år ska utredningen presentera sina förslag. Ingen förväntar sig att utredningen ska föreslå något annat än marginella förändringar. Grundlagsutredningar är nämligen uppbyggda ungefär som EU-samarbetet; den som vill minst bestämmer mest. För stunden är det socialdemokraterna och vänsterpartiet som har det svalaste förändringsintresset. I går försökte de borgerliga grundlagsutredande ledamöterna och miljöpartiets Peter Eriksson att hetta upp grundlagsdiskussionen. I en lång artikel på DN debatt listade de en rad grundlagsreformer som de var överens om och som de eventuellt, möjligen och kanske skulle kunna tänka sig att gå fram med. Alliansens och mp: s önskelista är, möjligen med något undantag, exempel på reformer som s motsätter sig. "Sverige är ingen bananrepublik", fräste Morgan Johansson (s) när han kommenterade utredningskollegornas debattartikel. "Bananrepublik" ska i det här sammanhanget uppfattas som ett land där det bildas majoriteter för grundlagsbeslut som s ogillar. Grundlagarna är viktiga och grundläggande dokument för demokratins spelregler och maktbalans. Nya grundlagsbeslut bör därför tas i betydande enighet. Och så är det förstås. I praktiken innebär emellertid den informella enighetspraxisen att förändringstakten ibland blir besvärande låg. Personvalet till riksdagen är något av en demokratisk kalkon. Spärrarna är alldeles för höga och partimakten alldeles för stor. Det vore något av en skandal om inte partierna lyckas samla sig till ett hyfsat blocköverskridande beslut om förändringar. De borgerliga och mp luftade i gårdagens utspel tankar om helt avskaffade spärrar; den som får mest kryss blir vald. Det kommer s aldrig att gå med på.Däremot borde man kunna komma överens om en kompromiss. Jag blir inte förvånad om spärren sänks från dagens krav på minst 8 procent av de avgivna rösterna ner till 4 eller 5 procent. Så mycket mer ska vi nog inte hoppas på av den här utredningen.
Läs mer om