Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Emilia i Röda Stan

Norrköping2010-01-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Emilia Carleson går i 9: an på Vittraskolan Röda Stan i Norrköping. För en tid sedan var hon praktikant på riksdagen. Där mötte hon bl a S-riksdagsmannen Tomas Eneroth från Växjö. I går hade hon bjudit in honom till sin skola. Emilia tog Tomas med på en rundvandring i den gamla textilfabriken som numera är en skola. Jag hängde med på promenaden. Eneroth är näringspolitisk talesperson för S. Hans politiska vardag domineras därför av bilar, elektricitet, läkemedel, skog, företagsskatter och av andra näringslivsnära frågor. I ryggsäcken har han dock ett genuint intresse för utbildning och skolor. Han har haft en mängd uppdrag på utbildningsdepartementet, har varit ordförande i statliga utredningar om läroplaner och under fem år var han ordförande för det statliga utbildningsföretaget Lernia. Skulle det bli regeringsskifte i höst så tillhör Tomas Eneroth en liten skara av heta kandidater till uppdraget som utbildningsminister. Emilia Carleson har varit elev på Vittra i tre år. Hon talade väl om sin skola medan vi gick runt i de öppna och ljusa lokalerna bland barn, ungdomar och lärare. Vittra var först i landet med det som kallas för individuella utvecklingsplaner - IUP. Eleverna klumpas inte ihop i klasser beroende på födelsedatum. Allt lärande är individuellt; även om det ofta sker i grupper av elever som befinner sig i liknande utvecklingsstadier. Tomas Eneroth frågade Emilia om alla elever verkligen klarar av friheten att styra sina egna studier? Vi har möten med våra lärare väldigt ofta, sa Emilia Carleson. Och så har vi Åke. Åke heter Svensson i efternamn. Han har snart arbetat ett kvarts sekel i skolvärlden. Före det var han revisor. Sedan fem år tillbaka arbetar han på Vittra. Han ger särskilt stöd åt elever som behöver lite extra uppbackning för att ge sig själv och andra studiero. Jag är gammal och tjock, sa Åke Svensson med ett klurigt leende när vi hälsade på varandra. Det är därför du är så bra, sa en av eleverna som lyssnade på vårt samtal. Jag förstår vad de menar. I en miljö präglad av 300 barn och ungdomar och många unga superaktiva lärare så finns det ett sug efter lagom tjocka och lagom gamla farbröder. Innan Tomas Eneroth tog tåget hem till Växjö fick han en pratstund med skolchefen Christina Ohlman Lysell. Sedan de utrett sina småländska rötter - vilket smålänningar alltid gör - frågade Eneroth om hon ville ge Socialdemokraterna några råd i skolfrågor. Det viktigaste för mig är att skolan verkligen ger barnen bra livschanser, sa Ohlman Lysell. Det ger en falsk trygghet att bara mäta sådant som lärartäthet, omdömen och betyg, sa hon. Eneroth såg ut att hålla med.
Läs mer om