Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efterlyses: tydligare Försäkringskassa

Norrköping2007-05-23 05:38
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi har, tack och lov, bara behövt ha kontakt med Försäkringskassan vid några tillfällen ändå har vi förstått vilken otrolig snårig och svår byråkrati denna myndighet lider av. Att man har fått olika besked om vilka regler som gäller vid ett visst tillfälle eller vilka kompletteringar som försäkringskassan önskar beroende på vem man pratat med verkar vara en regel snarare än undantag. Vi är övertygade om att personalen gör så gott de kan men man märker att de ofta är mycket stressade och man får en känsla av att de försöker avsluta besöket eller samtalet så fort som möjligt. Detta gör att man får kanske ett svar som man inte riktigt förstår och man får aldrig möjligheten att ställa sina följdfrågor, utan blir tvungen att söka upp dem igen efter ett tag och fråga igen Det är med bakgrund av detta som vi ser fram emot den kommande omorganiseringen som nu väntar denna myndighet. Vi ser dock att omorganiseringen inte löser alla problem och att vissa nya problem dessutom kan uppkomma.

Det var för cirka en månad sedan som Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg presenterade den kommande omorganiseringen och vilka åtgärder som ska vidtas för att göra Försäkringskassan till en "modern myndighet". Åtgärdspaketet innehåller bland annat en satsning på Internet och telefonkundtjänst medan de bemannade kontoren ska bli färre. Idag finns 170 stycken handläggande försäkringskontor och i framtiden kommer de minskas till 62 stycken heltidsöppna lokala försäkringscenter där det finns möjlighet till att boka en tid för ett personligt möte. Målet med omorganiseringen är att kunderna ska märka snart att myndigheten präglas av ledorden - enkelt, snabbt och rätt.

Idag får Försäkringskassan ungefär 3,5 miljoner såkallade spontanbesök. Dessa besök kan vara personer som vill ha svar på enkla frågor eller som behöver hjälp att fylla i sina ansökningsblanketter rätt. Man behöver inte vara ett matematiskt snille för att förstå att dessa besök är oerhört kostsamma för myndigheten och att det är ohållbart system i längden. Vid omorganiseringen av Försäkringskassan kommer de flesta kunderna bli hänvisade till Internet och digitala blanketter. Detta är en bra satsning som säkert kan lösa en del av myndighetens problem men det känns som grundproblemen och frågorna finns kvar. Hur fyller jag rätt i den här blanketten? Blir det lättare att fylla i blanketten för att man gör det elektroniskt? Om man fortfarande inte vet vilka regler det är som gäller eller vilka uppgifter som myndigheten vill ha kvarstår problemen. Dagens spontanbesök riskerar i framtiden att omvandlas till långa telefonköer med frustrerande människor. Vi får heller inte glömma att många i dagens Sverige inte har tillgång till Internet hemma. Speciellt inte om du är sjuk och därför har en mycket begränsad ekonomi som många av Försäkringskassans kunder har.

Det finns nog tyvärr ingen genväg till en fungerande Försäkringskassa. Tydligare, mer entydiga samt enklare regler och blanketter inom Försäkringskassan är enda lösningen. Då får vi äntligen en modern myndighet som präglas av ledorden - enkelt, snabbt och rätt.

Läs mer om