Tommy Hult har ett långt förflutet som tjänsteman på socialförvaltningen i Söderköping. Han har uppdraget att utreda vad kommunen ska göra med Lagen om Valfrihet: LOV. I onsdags kväll gästade han fullmäktigemötet i Söderköping för att berätta om sin utredning. Vilket han gjorde på ett mycket underhållande och tankeväckande sätt.
Jag var där.
Det är socialnämndens ordförande Inga-Lill Östlund (FP) som är pådrivande för att införa valfrihet för brukare av hemtjänst i Söderköping. Tanken är lika enkel som god. Hemtjänst är en mycket personlig tjänst. Det spelar stor roll för kvaliteten i tjänsten vem det är som kommer hem till brukarna. Att själv kunna avgöra vem som ska utföra hemtjänsten - även om kommunen betalar för en stor del av insatsen - är sannolikt långt viktigare för de flesta än t ex möjligheten att välja el- och telebolag.
Som Tommy Hult påpekade i sin föredragning i onsdags kväll så kräver valfrihet att det finns alternativ för den som vill välja. Han jämförde med medborgarnas val av politiker till fullmäktige. Det krävs några partier - och helst några profiler - att välja mellan. Om politikerna var utsedda av en "högre makt" och inte valbara så skulle medborgarnas intresse svalna och kvaliteten på de konkurrenslösa politikerna skulle sannolikt sjunka, sa Tommy Hult.
På samma sätt förhåller det sig med valfriheten i hemtjänsten. Om politikerna fattar beslut om LOV så är det samtidigt en inbjudan till hemtjänstföretag att etablera sig i Söderköping. Välfärdsföretag är i dessa dagar en laddad högervänsterkonflikt i debattspalterna. Så icke i Söderköpings realpolitik.
Thomas Kihlberg är ledamot för Socialdemokraterna i Socialnämnden. I ett uttalande häromdagen sa Kihlberg att S tycker att "grundtanken med LOV är bra."
S är i opposition i Söderköping. Men sådant kan ändras. Därför är det mycket klokt och respektingivande när Kihlberg konstaterar att det är viktigt för alla att politikerna "blir överens om spelreglerna. Vem skulle vilja starta ett företag om man inte vet vad som gäller om två år, när det är val igen?"
Ett krav som S ställer på Inga-Lill Östlund är att det måste till mer pengar i budgeten om LOV ska införas. Så är det nog.
LOV är genomförd i ungefär hälften av landets kommuner. Statskontoret har utvärderat LOV för regeringens räkning. Kvaliteten har ökat. Men det har också kostnaderna.
I LOV finns ingen prispress. Kommunen bestämmer en "hemtjänstpeng"; lika för alla utförare. Den brukare som beviljas hemtjänst kan sedan ta sin peng och köpa tjänsten där hon eller han vill. Detta gör LOV till en helt annan bransch än vård och omsorg som utförs enligt LOU - Lagen om offentlig upphandling. När LOU används är det kommunen som väljer utförare - oftast den med lägst pris - medan den enskildes valfrihet inte påverkas. Valfrihet kostar eftersom kvalitet kostar.
Samtidigt är det säkert så att kvalitet i äldretjänster befrämjar hälsan och välståndet. Vilket i nästa led kanske kan innebära att riktigt dyra kostnader för särskilda äldreboenden och inneliggande sjukhusvård kan begränsas? Så kan det vara.