Näringsminister Maud Olofsson (C) klarar sig i och för sig bra så länge hon upprätthåller en tuff förhandlingsattityd gentemot Saabs ovilliga ägare General Motors. När Olofsson ger sig ut på djupare vatten så blir intrycket mer motsägelsefullt. Envetet hävdar hon att staten inte är kompetent att äga företag. Det påståendet saknar all empiri.
Staten är - som regeringen skriver på sin hemsida - en "betydande företagsägare". Företagen omsätter flera hundra miljarder och ger ett bra år utdelningar på runt 30 miljarder kronor till sina ägare. Därmed inte sagt att staten nödvändigtvis ska äga Saab. Men den allmänna företagsägarkompetensen finns där helt klart. Häromkvällen diskuterade Maud Olofsson med Mona Sahlin (S) om Saab Automobiles framtid. Diskussionen sändes i Svt-programmet Agenda. Maud Olofsson upprepade att staten inte är kompetent att äga Saab. I nästa andetag förklarade sig Olofsson dock vara kompetent nog att bedöma företagets affärsplan. Planen var alltför "optimistisk", sa näringsministern. Om man inte betraktar sig som kompetent ägare bör man nog samtidigt inse sina kompetensbrister när det gäller affärsplanbedömningar. Utöver detta har Maud Olofsson även hunnit med att uttala sig om vad som bör tillverkas i Saabs industrihallar sedan bilproduktionen avvecklats. I en smått fantastisk intervju med en Eko-reporter förra veckan inledde näringsministern med att klaga på reporterns frågor: "Du tänker alltför planekonomiskt", sa Olofsson. Därefter steg hon fram som värsta planekonomen och hävdade att det är lämpligt att bygga vindkraftverk i Saab´s fabriker i Trollhättan. Motsägelsefulla politiker är naturligtvis inget märkligt. Men någonstans finns en gräns där motsägelser gradvis transformeras till dumheter.Dumheter om Saab
Saab tillverkar bra bilar och konkurrenskraftiga flygplan. Som politiskt slagträ i näringsministerns hand gör sig emellertid Saab sämre. Motsägelserna duggar tätt i debatten.
Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.