Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Disciplin kan vara flum

Norrköping2009-06-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Först kraftsamling. Restuppgifter, skolresa, examenskläder. Sedan studentuppvaktningar och skolavslutningar som avlöser varandra. Slutligen en stor suck. Ett lugn sprider sig. Inga busstider. Inga läxor. Ingen matsäck. Inga fuktiga gympakläder som glömts kvar i någon påse. Medan unga i Sverige inleder sitt sommarlov mer eller mindre tillbakalutade råder det kaos i den debatt som rör deras vardag. På ingång är en ny skollag, en ny gymnasieskola, ett nytt betygssystem, en internationaliserad högskola. En del med remisstid över sommaren. Debatt
Mot den bakgrunden kan man tro att det är en revolution på gång på skolans område. Det är det inte. Åtminstone inte så som det framställs. Skolan är inte det blodiga slagfält mellan högerivrarnas kadaverdisciplin och vänsterns flumskola som så ofta speglas. Vattendelaren går inte heller mellan betyg i sexan eller sjuan. I stället vill jag påstå att den går mellan högerns och vänsterns grundsyn på lärande och kunskap. Trots att det inte är någon smart oneliner och trots att det kräver en lite längre förklaring. Om man ser kunskap som en rad lösa objektivt sanna delar som alla studerande ska fyllas med, blir lärarens uppgift att överföra dessa fakta och kontrollera att de tagits emot. Elevens uppgift blir att memorera och repetera. Utbildningen blir en produkt. Med det synsättet blir Björklunds slutsatser rimliga. Om man i stället ser på kunskap som moderna utbildningsvetenskapliga forskare menar man att kunskap är en process som bygger på varje individs redan utvecklade tankestruktur. Processen pågår hela tiden, i skolan, på fritiden och i arbetslivet. Det bästa sättet att tillägna sig nya djupa och långsiktiga kunskaper är att göra dem meningsfulla och få dem att passa in i den tankestruktur man redan har. Teori och praktik är tätt sammanlänkade, riktig kunskap förutsätter både faktaintagande och förmågan att omsätta det i praktisk handling. Självklart leder denna syn till andra slutsatser. Att lära sig utantill inför prov utan att förstå blir helt ointressant. Teoretiska kunskaper som inte kan användas likaså. I stället blir det centralt att väcka lusten att lära. Det blir viktigt att ta tillvara elevers erfarenheter och låta dem ha inflytande över processen, liksom att ha en sammanhållen skola där teori och praktik ständigt möts. Lärandet blir livslångt, det behövs alltid ny input, gamla sanningar behöver ständigt ifrågasättas. Fortbildning och vuxenutbildning blir viktiga pusselbitar i systemet. Förvånande ofta leder dock de två diametralt olika sätten att uppfatta kunskap och lärande till snarlika förslag. Ordning och reda, lugn och studiero, är en förutsättning för en god lärmiljö oavsett vilken kunskapssyn man omfattar. Någorlunda tät uppföljning likaså. När de leder till olika slutsatser är det mest paradoxalt att förtydliga vem som står för flummet. Att, som Björklund, strunta i modern utbildningsvetenskaplig forskning och styra skolan utifrån sitt eget tyckande är i högsta grad flummigt. Precis som det inte är ett uttryck för kadaverdisciplin att tycka att elever inte ska prata i mobiltelefon under lektionstid.
Läs mer om